De perfecte leugen, Emily Barr

Emily Barr schijnt al acht andere boeken te hebben geschreven, maar ik had nog nooit iets van haar gelezen. Maar als ze net zo zijn als ‘De perfecte leugen’, dan is dit niet de laatste die ik van haar lees. Lucy Riddick heeft het voor elkaar in een leuk klein stadje in Cornwall. Ze heeft een leuke vriend, een huis, kan goed opschieten met haar schoonzusje die net weduwe is geworden. Als Lucy tijdens een uitstapje naar het strand haar aangetrouwde nichtje redt op de rotsen, wordt dit gefilmd door iemand en uitgezonden op het nieuws. Lucy wordt herkenbaar in beeld gebracht, met naam en woonplaats. En dat is nu net wat ze niet kon gebruiken.  Ze weet dat diegene voor wie ze al die jaren geleden is gevlucht, haar nu achterna zal komen.
Ze pakt haar rugzak en als ze met haar schoonzusje naar een concert van Leonard Cohen gaat, verdwijnt ze daarna. Lucy vertrekt richting Venetië, in de hoop haar verleden achter zich te kunnen laten.
In Venetië lijkt het even allemaal te gaan lukken. Ze ontmoet een aardige Venetiaanse en maakt kennis met haar vrienden en krijgt van hen onderdak en een baan, maar al heel snel blijkt dit toch niet wat het lijkt. En dan komt de man voor wie ze al sinds haar vijftiende op de vlucht is, haar achterna.

De hoofdstukken over Lucy nu worden afgewisseld met de hoofdstukken van Lucy vroeger, toen ze nog Marianne heette en met haar moeder en broer in gelukkige armoede in Londen woonde. Haar moeder was een groot fan van Leonard Cohen en zijn liedjes lopen als een rode draad door dit boek heen. Als haar moeder ziek wordt, dan loopt alles mis en de levens van Marianne en Finn zullen voorgoed anders zijn.
Ik vond het een prettig leesbaar boek. Het is spannend, goed geschreven, hoewel niet heel diepgaand. Je begrijpt wel hoe de situatie met hun moeder en wat er daarna gebeurd heeft kunnen plaatsvinden. Het einde, waarin Marianne eindelijk haar moed vindt vond ik in het licht van alle voorgaande gebeurtenissen ook begrijpelijk. Een heerlijk boek voor de vakantie.
Dat Leonard Cohen erin voorkomt, in zijn liedjes en in het concert dat Lucy en haar schoonzusje bezoeken, is voor een Leonard Cohen fan als ikzelf alleen maar een bonus.

Reacties

Populaire posts