Stad der dieven, David Benioff

'Stad der dieven' van David Benioff is een van de mooiste boeken in mijn boekenkast.
Het speelt zich af in Leningrad in 1942. De stad is belegerd door de Duitsers en in de stad heerst tekort en hongersnood.

Lev Beniof wordt opgepakt voor het overtreden van de plunderingswetten als hij gesnapt wordt bij een neergekomen Duitse parachutist. Kolja komt in dezelfde cel terecht omdat hij is opgepakt vanwege desertie, hij was niet op tijd terug bij zijn eenheid. Ze kunnen beiden doodgeschoten worden. Gelukkig voor hen heeft de dienstdoende kolonel een dochter die gaat trouwen, en er moet eten komen voor het bruiloftsmaal. Of liever, er moeten eieren komen voor de taart. Lev en Kolja worden op pad gestuurd om deze eieren te vinden, in een stad waar niets meer is.

Deze twee jongens, volkomen tegenpolen, gaan samen de reis aan op zoek naar eieren. Ze moeten vluchten voor kannibalen, overnachten bij een oud vriendin van Kolja, raken verzeild in een boerderij vol courtisanes, weten te ontsnappen naar een partizanengroep en komen uiteindelijk bij de Duitsers terecht waar Lev een partij schaak moet spelen om hun levens te redden.

Ze krijgen uiteindelijk eieren en keren terug naar Leningrad en hopelijk hun vrijheid.

Lev is intelligent en dromerig, Kolja is charmant en voor de duivel niet bang en is in staat om in de meest verschrikkelijke situaties nog een grap te maken. Als je dit boek leest moet je wel van hen beiden gaan houden (ik werd gewoon een beetje verliefd op Kolja) en je hoopt dat ze het zullen redden.
Het einde is een mooie einde voor één van hen, maar de ander sterft een zinloze dood. Zinloos, omdat de hele tocht voor niets is geweest, de kolonel had al eieren ergens anders vandaan gekregen.

Een mooi boek, grappig, hilarisch, ontroerend, een aanrader.

Reacties

Populaire posts