Een volmaakte vendetta, R.J. Ellory

Een volmaakte vendetta’ is het tweede geweldige boek van R.J. Ellory. In New Orleans wordt een man gevonden in de kofferbak van een Oldsmobile, doodgeslagen.

De rechercheur die het onderzoekt komt erachter dat er allerlei bijzondere aspecten aan de zaak zitten. De dode man blijkt de lijfwacht te zijn van Catherine Ducane, de dochter van de gouverneur van Louisiana. Zij is ontvoerd. De FBI neemt de zaak over en de ontvoerder neemt contact op. Hij wil praten met Ray Hartmann, en alleen met hem.
Ray Hartmann is een speciaal onderzoeker over de georganiseerde misdaad in New York. Hij heeft teveel vreselijke dingen gezien, is aan de drank geraakt en zijn huwelijk is misgelopen. Ray wordt opgehaald door de FBI en gaat naar New Orleans. Dan komt de onvoerder, Ernesto Perez, om zich over te geven en zijn verhaal te doen aan Ray.

Ernesto is van Cubaanse afkomst. Hij is geboren in New Orleans, zijn vader is een boxer die zijn moeder mishandeld. Als zijn vader zijn moeder dood slaat, moeten ze vluchten en zij gaan samen naar Cuba. Ernesto weet hier te overleven door kleine criminaliteit en overvallen, vooral van mannen die een jongen oppikken en daarom niet naar de politie durven om een beroving aan te geven.

Als Ernesto een van zijn slachtoffers vermoord, blijkt hij een maffialid te hebben vermoord. De maffia had sterkte banden met Cuba, omdat daar op het gebied van gokken alles mogelijk was. De maffia komt achter hem aan, maar is onder de indruk van hoe hij zich staande houdt. Ernesto wordt ingelijfd bij de maffia en wordt de huurmoordenaar die naar moeilijke klussen gestuurd wordt.

Ernesto vertelt zijn verhaal en daarmee de geschiedenis van de maffia in Amerika, in New York, in Los Angeles, Miami, Chicago, New Orleans.
En naarmate het verhaal vordert, komen we erachter wat er gebeurd is en hoe de ontvoering in elkaar zat. En dat is nog heel anders dan ik ooit had gedacht. Bovendien willen de FBI en de agenten zo snel mogelijk weten waar Catherine is en of zij ongedeerd is, maar Ernesto wil het verhaal in zijn tempo en op zijn manier vertellen. Hij laat zich niet opjagen en dat geeft het verhaal een extra spanning.

Hoewel de zaak de eerste drie pagina’s wat langzaam op gang komt, is dat geen bezwaar vanwege de mooie schrijfstijl van R.J. Ellory. Want wat kan die man schrijven!

Ernesto is een hoofdpersoon die aan de ene kant heel moeilijk te begrijpen is omdat hij volkomen zonder gevoel mensen kan vermoorden, maar juist weer heel menselijk is in de liefde voor zijn vrouw en kinderen. Ray wordt ook heel goed neergezet en je begrijpt hoe hij in elkaar zit. Je hoopt maar één ding, dat hij weer op tijd in New York zal zijn om bij de picknick te zijn met zijn vrouw en dochter, om een tweede kans te krijgen.

Het verhaal van de maffia zelf is interessant en spannend, zeker als bekende namen als Jimmy Hoffa of Lucky Luciano langskomen, of en passant de moorden van John F. Kennedy en Marilyn Monroe worden opgelost.
Humor, vaart, spanning, oog voor details en kennis van de geschiedenis maken ‘Een volmaakte vendetta’ tot een geweldig boek.

Reacties

Populaire posts