De chocoladecake die een mixer heeft vermoord

Het is opnieuw regenachtig weer, en mijn voornemen was om een zo rustig mogelijk weekend te hebben. Een beetje in huis rommelen, wat lezen, dat soort dingen.

Ik ben namelijk gisteren en eergisteren in Egmond geweest voor een bijscholing. Vermoeiend, want je bent ongemerkt toch heel intensief bezig. Ook leuk, je leert je collega’s weer eens op een heel andere manier kennen en hoewel het echt zo’n conferentiehotel was (dus niet erg sfeervol) was de locatie wel heel mooi, ongeveer 1 minuut van het strand. Ik liep dus gisterochtend al voor het ontbijt al met een collega die toevallig hetzelfde idee had heerlijk langs de zee.

Maar zoals ik zei, ik was wel moe en ik wilde vandaag dus heel rustig aan doen. Boodschappen gedaan, wat huishoudelijk werk en toen had ik zin om een cake te bakken. In onze familie hebben wij van oudsher al een cake die de ‘Patiasina cake’ genoemd wordt. De reden? Heel simpel: het recept komt van buren die Patiasina van achternaam heetten.

Het is een heerlijke chocoladecake, en vrij gemakkelijk te maken. Boter, eieren, bloem, cacaopoeder en vanillesuiker, dat is alles. Het probleem zit eigenlijk vooral in het laatste gedeelte van het mixen. Op de een of andere manier is het beslag heel erg zwaar en komt de mixer er bijna niet doorheen.

De vorige keer dat ik de cake heb gemaakt, was die niet zo heel hoog geworden en ik had bedacht dat ik deze keer langer moest mixen. En hoewel ik merkte dat de mixer er moeite mee had, zag het beslag er wel fantastisch uit.

Opeens klonk er echter een verschrikkelijk geluid, alsof er kiezels in de mixer waren terecht gekomen, en de mixer hield ermee op. Kapot, stukgedraaid, oververhit, ik heb geen idee. Ik was vooral blij dat ten eerste het beslag al klaar was en ten tweede dat ik niet met allemaal doorgeslagen stoppen zat. En ja, ik was ook blij dat ikzelf geen shock had gekregen of iets dergelijks.

De cake is net uit de oven en is heerlijk geworden én een stuk hoger dan de vorige keer. Dat mixen heeft wel resultaat gehad.

Ik vraag me alleen af of kapotte mixers met het gewone vuilnis mee kunnen of dat ik er nog iets speciaals mee moet doen, klein chemisch afval, of is er een speciaal inleverpunt voor elektronica?
Dat ga ik uitzoeken,maar eerst neem ik een stukje cake.

Voor de mensen onder ons die een betere mixer in huis hebben dan ik en heerlijke chocoladecake willen maken volgt hier het recept.

Patiasinacake
300 gr. Boter
250 gr. Suiker
5 eieren
300 gr bloem
60 gro cacaopoeder
2 zakjes vanillesuiker.

Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius.


Meng boter en suiker en mix dit goed.
Voeg dan één voor één de eieren toe.

Voeg bloem beetje bij beetje toe. Goed mixen.

Voeg de cacaopoeder en de vanillesuiker toe en mix het geheel goed door (10 minuten, tenzij de mixer het begeeft)

Beboter en bebloem een tulband vorm, schep het beslag in de vorm en zet 45-50 minuten in de oven.


Geniet ervan!

Reacties

  1. Als het klein genoeg is om de rode KCA-box te passen, dan mag hij daarin. Is hij te groot, dan inleveren bij de milieustraat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerja, dank je wel. Groot is de mixer niet, zo'n klein handmixertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel graag gedaan, maakt het wat makkelijker toch?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts