Reisgidsen

Een goed begin is het halve werk, dat is een spreekwoord waar ik heel wat mee heb. Dat geldt voor veel dingen, maar zeker voor de vakantie. Ik mag graag een paar dingen van te voren weten, wanneer ik het vliegtuig of de trein moet hebben, waar ik slaap. De basis moet voor mij vastliggen. Daarbinnen kan ik een heleboel improviseren en ter plekke veranderen.
Maar ik vind het wel heel leuk om van te voren al een plan te maken van wat ik ga doen. Een plan klinkt niet helemaal goed, alsof ik op de minuut af een reisschema maak met waar ik wat wanneer en hoe wil zien. Het is meer een los idee van wat ik graag wil zien en wat een beetje bij elkaar in de buurt ligt. Als je op vakantie gaat moet je nu eenmaal keuzes maken, je kunt niet alles zien en sommige dingen moet je overslaan. In Rome heb ik sommige dingen al vaker gezien en ik hoef op dit moment echt het Colosseum niet per se weer van binnen te zien. Andere dingen wil ik wel opnieuw bekijken, de Sint Pieter bijvoorbeeld.
Kortom, een beetje plan is wel prettig. En dé manier om een plan te maken, is voor mij het lezen van reisgidsen. Hierin bestudeer ik de plattegrond van de stad, ik lees over de kerken, de musea, de bijzondere pleinen en gebouwen, mensen die er gewoond hebben en winkels en restaurants die worden aanbevolen.
Een paar reisgidsen zijn voor mij favoriet, om verschillende redenen. 
Capitool reisgidsen
Bovenaan, op eenzame hoogte, staan voor mij de Capitool reisgidsen. Ik heb er een heel aantal van verschillende steden, en mijn meest geliefde is die van Rome. Deze gidsen zijn overzichtelijk per buurt of wijk geordend, met goede beschrijvingen van de belangrijke gebouwen etc in die wijk. Van grote musea of belangrijke kerken zijn er aparte beschrijvingen, met plattegronden en veel informatie en geschiedenis. Een goed historisch overzicht in het begin, met aandacht voor alle belangrijke periodes en personen die een rol hebben gespeeld. Achterin de gebruikelijke informatie over het land, het openbaar vervoer, de winkels enzovoort.
Deze gidsen hebben maar twee nadelen, ze zijn duur (tussen de 20 en de 25 euro) en ze zijn zwaar. Maar dat vind ik dat niet echt grote bezwaren. Ik heb mijn Rome gids in 2007 gekocht en hij is nog altijd goed, dus het geld heb ik er al wel uit. En ondanks het gewicht gaat dit boek nog altijd gewoon mee.
Voor Venetie heb ik een klein Captitoolgidsje kunnen aanschaffen, Capitool compact. Dezelfde opbouw als de grote gidsen, maar veel kleiner en compacter en veel minder duur (8 euro nog wat).
Anekdotische reisgidsen
Deze neem ik niet meer mee, maar lees ik van te voren. Of als ik weer thuis ben. Of gewoon in de winter. Eigenlijk kun je deze altijd lezen. ‘SPQR, anekdotische reisgids voor Rome’ en ‘Firenze, anekdotische reisgids voor Florence’ beide van Luc Verhuyck, zijn geweldige boeken voor iedereen die van Rome en Florence houdt en daar meer over wil lezen. Ze staan tjokvol allerlei informatie, geschiedenissen, feiten, roddels, kortom anekdotes over alle gebouwen, pleinen, kerken, monumenten en parken.
ANWB extra
Kleine, handzame boekjes die als reisgids niet echt iets toevoegen, zeker niet als je de grote Capitoolgids mee neemt, maar er is wel een reden dat ik deze toch aanschaf. Er zit namelijk een geweldig goede kaart in. En aangezien ik in een stad graag mag lopen, en niet altijd de toeristische routes wil nemen, is een goede kaart voor mij onmisbaar. Ik haal de kaart eruit en neem die mee, terwijl ik het boekje thuislaat. Tenzij je geen Capitoolgids wil kopen en een klein gidsje voldoende is, dan is deze zeker geschikt en zeker betaalbaar. (7.95)
Ik wilde er ook een kopen van Venetie, want volgens mij heb ik daar helemaal een goede kaart nodig, maar helaas heb ik die niet kunnen bemachtigen.
Ik heb gisteren een andere reisgids gekocht die hopelijk dat euvel verhelpt.
100% Venetie
Een gids met een duidelijke kaart per wijk, een routebeschrijving van een wandeling die langs allerlei leuke en belangrijke plekken voert, en ook nog eens een grote uitneembare kaart achterin. Ik denk dat ik daarmee geen slechte koop heb gedaan.
Kortom: ik kan lezen en voorbereiden wat ik wil voor mijn vakantie, en de voorpret is daarbij ook nog geweldig.

Reacties

Populaire posts