Een stil geloof in engelen, R.J. Ellory

Een stil geloof in Engelen’ van R.J. Ellory is in 2009 door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘thriller van het jaar’, en dat is volkomen verdiend. Ik heb het in één adem uitgelezen. Het is 1939 in Augusta Falls, Georgia. Een klein en slaperig dorpje waar iets verschrikkelijks gebeurd. Een klein meisje wordt dood gevonden. Zij is vermoord en zij is niet de enige. Het ene na het andere meisje wordt vermoord. Het plaatsje is in paniek, elke vreemde is een potentiele moordenaar.
Joseph Calvin Vaughn groeit op in dit dorpje. Hij is een intelligente jongen, die graag verhalen schrijft. Zijn vader is overleden, maar zijn moeder weet zich met Joseph erdoor heen te slaan.
 
Joseph heeft het idee dat hij iets moet doen aan de moorden die gepleegd worden. Samen met een paar andere kinderen richt hij ‘the guardians’ op, een groep die de stad zal beschermen. Natuurlijk kunnen zij niets uitrichten en het moorden gaat door. Joseph voelt zich erbij betrokken, ook omdat één van de meisjes door hem gevonden wordt.

De oorlog gaat door en laat zijn sporen achter in het dorpje. Zo wordt het Duitse gezin dat er woont door een tragedie gedwongen weg te gaan. Joseph’s moeder wordt door alle gebeurtenissen overspannen en zij komt in een inrichting terecht, waar zij niet meer uit zal komen. De dan zeventienjarige Joseph moet voor zichzelf zorgen. Dat lukt hem ook aardig, zeker met de hulp van Reilly, een vriend van de familie en van Alexandra Webber, de onderwijzeres. Het lijkt erop of het leven voor Joseph mooi kan worden in Augusta Falls, maar dan gaat alles mis. De moorden blijken te zijn doorgegaan in andere districten. De sheriff roept de hulp van Joseph in, en de moordenaar wordt eindelijk gevonden. Zo denkt men.

Joseph trekt naar New York om daar een nieuw leven op te bouwen, weg van Austusta Falls, weg van de verloren dromen van zijn leven.
En het gaat goed, hij publiceert een boek, vindt vriendschap en ontmoet een vrouw met wie hij zijn leven wil delen. Het lijkt erop dat het leven mooi kan worden voor Joseph, daar in Brooklyn.
Tot de gebeurtenissen uit het verleden opnieuw tot leven komen en het voor Joseph gruwelijk mis gaat.

Vanaf pagina één pakt ‘Een stil geloof in engelen’ je en laat je niet meer los. Bij de beschrijvingen van Joseph in Brooklyn dacht ik even: ‘Waar gaat het nu naar toe?’, maar daarna is de spanning meteen weer terug met de bloedstollende gebeurtenissen die volgen.
Joseph komt er uiteindelijk achter wie de werkelijke moordenaar is, maar niet zonder zelf een heel hoge prijs te betalen.

Een prachtig boek, dat ervoor zorgde dat ik de andere boeken van R.J. Ellory ook meteen wil lezen.

Reacties

Populaire posts