Museum Soares dos Reis in Porto

In Porto staat een van de oudste musea van Portugal. Dit museum is in 1833 gesticht door de toenmalige koning Pedro IV en was het eerste openbare kunstmuseum van Portugal. In 1911 kreeg het de naam die het nog altijd draagt, dat van de grote en zeer bewonderde Portugese beeldhouwer en kunstenaar Soares dos Reis.

Het museum heeft voornamelijk 19e en 20e eeuwse kunst en er zijn hier niet alleen beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen, maar er is ook keramiek, porselein, zilverwerk en andere mooie voorwerpen.

Bijzonder mooi zijn de verschillende beeldhouwwerken van Soares dos Reis, je begrijpt wel dat de Portugezen trots zijn op deze kunstenaar. Vooral dit kopje vond ik bijzonder treffend en mooi.
Helemaal apart en leuk is de tuin die achter het museum ligt. Dit was een oude wielerbaan als ik het me goed herinner van de gids, en hier zijn allerlei mooie moderne objecten te vinden, maar ook opgravingen van bijvoorbeeld huizen uit de Middeleeuwen. Deze combinatie, met de wilde bloemen die er bloeien is heel bijzonder en mooi.
 

Reacties

Populaire posts