Tentoonstelling: Breitner in het Singer museum

Meisje in witte kimono (1894)
George Breitner (1857-1923) is één van de bekendste schilders van Nederland. Hij is vooral bekend als een Amsterdamse schilder, die vaak drukke pleinen en taferelen in winkelstraten schilderde.

Hij had echter heel wat meer in zijn mars, en in het Singer museum in Laren is er nu een een geote overzichtstentoonstelling te zien. Hier zijn zo'n zestig schilderijen, maar ook tekeningen te zien, die laten zien hoe Breitner zich ontwikkelde. 

We zien hier hoe Breitner begon als schilder van militaire onderwerpen en paarden in vijftig tinten bruin, en de overstapt maakte naar schilder van het stadsleven. Hij schilderde echter ook naakten,  en natuurlijk zijn meisjes in kimono. 

Duidelijk is dat Breitner experimenteerde met hoe hij vaart en snelheid moest schilderen, zoals de wind in de rokken van een vrouw, de paarden die langs komen denderen, het gewoel op een groot plein. Hij doet dit met snelle streken en in grote werken zie je dat hij zeker in de achtergrond weinig details meer geeft. Dan zie je aanduiding van de menigte of de actie, maar geen details meer. 

Brug met regen (1887)


Hij gebruikte ook moderne technieken zoals de fotografie om voorstudies te maken of later in zijn atelier een compositie te kunnen samenstellen.

Anna (1894)

Buurtje in Rotterdam (1880)


Zijn tekeningen zijn prachtig, wat kon George Breitner mooi tekenen, zowel in houtskool als met litografische stift. Van de zes zalen in deze tentoonstelling, is er één helemaal gewijd aan de tekeningen, die hier dus alle aandacht krijgen. 

Studies van een tuinman (1885)

Waspit (meisje van de kaarsenfabriek), zonder datum


In de eerste zaal vond ik het werk nog erg, erg bruin, maar het wordt al snel iets lichter en daarmee voor mij mooier. Ik houd van de meisjes in kimono, maar er waren ook veel andere werken die me erg aanspraken. Geweldig eigenlijk hoe zo'n tentoonstelling je een nieuwe kijk kan geven en je iets nieuws kan leren, zelfs over een schilder waar al best vaak iets van te zien is in tentoonstellingen. 

Twee meiden in de sneeuw (1893)


Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ook als je denkt dat je Breitner nu wel kent, deze Breitner tentoonstelling toch echt de moeite waard is. 

Breitner is nog tot 8 september 2024 te zien in het Singer museum in Laren. 

Reacties

Populaire posts