De Stockholm trilogie, Jens Lapidus

Uit Zweden komen behalve leuke meubels, ook leuke schrijvers. Bijna de hele wereld heeft de Millennium trilogie van Stieg Larsson gelezen, dan wel één van de verfilmingen gezien. In één adem wordt vaak de Stockholm trilogie van Jens Lapidus genoemd. Echt veel gemeen hebben deze boeken echter niet, behalve dan dat ze een trilogie vormen en zich in Stockholm afspelen.
De trilogie van Jens Lapidus bestaat uit ‘Snel geld’, ‘Bloedlink’ en ‘Val dood’. De laatste is net uitgekomen.
In deze boeken zijn de hoofdpersonen de criminelen.

In het eerste boek ‘Snel geld ('Snabba cash' zoals de Zweedse titel luidt), maken we kennis met Jorge die drugs dealt en uiteindelijk even de held van crimineel Zweden wordt als hij uit de gevangenis weet te ontsnappen. Verder is er JW, een wannabe kakker die hoopt de betere kringen van Zweden binnen te komen en dit doet door zich in te laten met de drugshandel op hoog niveau, maar hij probeert er ook achter te komen wie zijn zus heeft vermoord. En we leven mee met Mrado, een Joegoslaaf die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen en het aan de stok krijgt met Radovan Kranjic, de baas van de Joegoslavische maffia omdat hij zijn eigen zaakjes wil opzetten.  

In het tweede boek ‘Bloedlink’ gaat het om nieuwe hoofdpersonen, al komen een aantal anderen uit het eerste boek wel weer voor. Thomas Andrén een voormalige corrupte politieman is nu in dienst bij Radovan en komt dan Niklas Brogren tegen, een huurmoordenaar die het op zich heeft genomen om mannen te straffen die vrouwen mishandelen of uitbuiten.

In deel 3, ‘Val dood’ zien we Jorge terug die nu een koffiebar bezit, maar ondanks zijn eerlijke (maar saaie) leven toch nog een grote kraak wil zetten. Dat loopt uiteindelijk (natuurlijk) niet zo als hij had gehoopt. JW zit in de gevangenis en komt eruit en Martin Hägerström is de politieman die ondercover gaat werken in de gevangenis om zo dichter bij JW te komen en de zaakjes die hij doet. Pas op het einde komt hij erachter dat er van zijn superieuren geen steun te verwachten is. En tot slot wordt Radovan Krajic vermoord, waarna zijn dochter Natalie achter de moordenaar van haar vader wil komen, maar ook de zaken veilig wil stellen voor Stefanovic alles overneemt en haar haar erfdeel afneemt.

Lapidus weet in alle boeken door de afwisseling in perspectief de vaart erin te houden, steeds meer lijntjes raken elkaar naarmate het verhaalt vordert en uiteindelijk blijkt er in de laatste bladzijde van ‘Val dood’ nog een twist te zitten die ik niet aan had zien komen.

Complimenten trouwens voor de vertaler die een hele klus moet hebben gehad aan het geloofwaardig omzetten van het straattaaltje waar sommige personen zich van bedienen. En ondanks het feit dat het om criminelen gaat, worden de meesten je wel sympathiek. Je leeft mee met Jorge die zo graag een echt grote kraak wil zetten en eindelijk het respect van iedereen wil krijgen, maar door allerlei sulligheden lukt dat nooit. Je juicht voor een goed einde voor Martin en Javier en je duimt voor Natalie en hoopt dat zij het maar mag redden.

Jens Lapidus verdient het om niet steeds vergeleken te worden met Stieg Larsson, de boeken verschillen daarvoor teveel. Maar de Stockholm trilogie is zeker een aanrader.

Snel geld
Originele Zweedse titel: Snabba cash
Uitgegeven in 2006
Nederlandse uitgave 2009

Bloedlink:
Originele Zweedse titel: Aldrig fucka upp
Uitgegeven in 2008
Nederlandse uitgave 2010
Bladzijdes: 447

Val dood:
Originele Zweedse titel: Livet deluxe
uitgegeven in 2011
Nederlandse uitgave 2011
Bladzijdes:431

Alle drie de boeken zijn uitgegeven door door A.W. Bruna en in het Nederlands vertaald door: Jasper Popma

Reacties

 1. De boeken van Jens zijn zeker geen bedreiging voor de prachtwerken van Stieg !!Ik vind persoonlijk dat Lapidus geen vernieuwer is en dat de boeken nogal kinderachtig zijn qua inhoud..Jammer dat Larsson er niet meer is want hij veegt Lapidus qua kwaliteit gewoon van de kaart..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je de boeken gewoon niet met elkaar moet vergelijken, ze hebben tenslotte weinig met elkaar gemeen (behalve Stockholm dan). In een vergelijking doe je ze beiden te kort.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts