13 uur, Deon Meyer


In de net uitgebrachte thriller van Deon Meyer, ‘13 uur’, is inspecteur Bennie Griessel opnieuw de hoofdpersoon. Hij is al maanden van de drank af en hoopt dat Anna hem binnenkort zal vertellen dat hij bij haar terug mag komen. 

Hoewel hij zelf ook een beetje twijfelt, hij begint namelijk wel zijn weg te vinden in zijn nieuwe leven in zijn appartementje  en het contact met zijn kinderen zoals hij dat nu heeft.
In zijn werk is het zijn taak geworden om nieuwe rechercheurs te begeleiden en dat kunnen ze goed gebruiken, want er begint een enorme zaak. 

Het begint met de vondst van een meisje met een doorgesneden keel, en een meisje dat op de vlucht is voor een groep die haar achterna zit. Een tweede lijk, van muziekproducent Adam  wordt gevonden, naast zijn dronken vrouw die de eerste verdachte is. De verschillende rechercheurs onder leiding van Bennie moeten deze zaken zien op te lossen. 

Het vermoorde meisje blijkt een Amerikaanse toeriste te zijn, maar waarom is ze vermoord? Hebben zij en haar vriendin drugs gesmokkeld of is er nog meer aan de hand? Wie zitten er achter het tweede meisje aan en wat heeft zij dat deze mensen zo graag willen hebben? Is Adam doodgeschoten door zijn vrouw, of moet de dader gezocht worden in de platenmaatschappij?

De tijd dringt en het is aan Bennie om alle draden te ontwarren en losse eindjes weg te werken.

Deon Meyer heeft met ‘13 uur’ een boek geschreven waarin je de spanning voelt die de politie ook heeft in de tijd dat ze het meisje moeten vinden. Met elke bladzijde die je omslaat wordt dit boek spannender. Knap ook hoe Deon Meyer ook weet duidelijk te maken hoe, ondanks de maanden van nuchterheid, de drank toch elk moment weer tot Bennie spreekt. 

Ook knap is het hoe hij erin slaagt om de situatie in Zuid Afrika duidelijk te maken, zonder er een politiek pamflet van te maken of er een heleboel uitleg aan te wijden. ’13 uur’ is een bijzonder boek van een schrijver die ik zeker in de gaten blijf houden. Ik kan niet wachten tot het volgende boek uitkomt.

Reacties

Populaire posts