Vijf op vrijdag: Op stap in Hoorn

Station (maart 2016)
Vorige week ben ik in het kader van de projectweek met een groepje leerlingen op pad geweest naar Hoorn.

In dit mooie stadje vol geschiedenis hadden we een leuk programma samengesteld, hoewel eerlijk gezegd niet alle leerlingen er even veel zin in hadden. Maar dat gaf niet, ik had me voorgenomen om een leuke dag te hebben, en elke leerlingen die met mij een leuke dag wilde hebben was welkom. :-)

We begonnen met een stadswandeling, die ik samen met vriendin M. (die hier is geboren en getogen) had samengesteld. Vriendin M. was zelfs zo lief om op haar vrije dag met ons mee te lopen en te gidsen, terwijl ik bij elk monument en mooi gebouw op ons lijstje dingen vertelde. We hadden met gemak de wandeling een keer zo lang kunnen maken, want wat zijn er leuke pandjes, hofjes en straatjes te vinden in Hoorn.
Een van de vele mooie hofjes in Hoorn, dit is het Claes Stapelhofje (maart 2016)
Daarna bezochten we twee musea, waarbij het ene museum een succes was en het andere helaas niet.

Het museum van de 20e eeuw kan ik niemand aanraden. Door een misverstand was de ontvangst bijzonder onaangenaam (zelfs na uitleg bleef het vervelend), maar dat was niet zo erg geweest als het museum zelf heel mooi en interessant was geweest.

Jammer genoeg was dat ook niet het geval. Het was rommelig, onoverzichtelijk en eigenlijk was er niets aan. Het leek alsof ze schuurtjes hadden leeggehaald van obsessieve verzamelaars en al die spullen hadden uitgestald. Er waren best een paar leuke dingen te vinden, maar die verdronken in de vele meuk die erom heen stond.
Sla dit museum dus maar over, het is zonde van je tijd.
De stadswal met de Maria Kruittoren (maart 2016
Nee, dan het West Fries Museum. Wat een mooi museum en vooral: wat een prachtige collectie!
We werden heel leuk ontvangen en de educatief medewerker met wie ik had afgesproken dat we kwamen, verzorgde een geweldige rondleiding die de leerlingen echt heel interessant vonden. Tot slot kregen we een Virtual Reality tour (met zo'n bril) door het Hoorn van 1650. Dat is echt prachtig, ik wist niet dat zoiets mogelijk was.

Mijn leerlingen kwamen stuiterend weer naar buiten; 'Dit was cool', 'Die meneer vertelde interessant', 'Dit was nog best heel leuk' (hoge lof van pubers!).
De haven (maart 2016)
Ik kwam met evenveel leerlingen weer terug in Amsterdam als ik was weggegaan, en niemand was tussentijds gewond geraakt. Dus dat is altijd een bonus bij zo'n excursie en mijn collega en ik vonden het dan ook een heel geslaagde dag!

Kortom, een dagje Hoorn is absoluut aan te raden, het is maar een half uurtje met de trein vanuit Amsterdam, je kunt lekker lunchen in de oude Waag en vergeet vooral dus niet het West Fries Museum te bezoeken!
Het statenlogement (maart 2016)

Reacties

 1. Zo dat is duidelijk! Dat museum van de twintigste eeuw leek mij wel aardig en ik hoorde er laatst nog iemand over, maar nu weet ik dat ik die kan overslaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan natuurlijk heel goed dat een ander het een geweldig museum vindt, maar wij (mijn collega en ik én onze leerlingen) vonden het erg tegenvallen. Jammer genoeg.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts