Kunst op zondag (7)

Vincent van Gogh, Bospad 1887
In het Van Gogh museum is er op dit moment een kleine tentoonstelling te zien: Van Gogh, Rousseau, Corot: in het bos. 

Voor de 19e eeuw was het voor schilders bijna niet mogelijk om de buitenlucht te schilderen, omdat er geen verf in tubes was. Er werden buiten schetsen gemaakt die later in het atelier werden uitgewerkt.

Maar in de 19e eeuw werd er verf in tubes geproduceerd en konden de schilders naar buiten trekken. Bekende landschapsschilders waren Theodore Rousseau en Camil Corot, die in de bossen van Fontainebleau geinspireerd raakten door het spel van licht door de takken heen en de schaduw op de grond.

Voor Vincent van Gogh was de natuur altijd al belangrijk geweest, ook als jongen zwierf hij het liefst over de hei en door de bossen en als kunstenaar had hij bewondering voor het pionierswerk van Rousseau en Corot, die probeerden om de werkelijkheid op hun doeken te vangen. Ook voor hem werd dit steeds belangrijker.

In het Van Gogh museum hangen er nu een aantal werken bij elkaar om het verband tussen deze schilders aan te geven. Het is geen grote tentoonstelling, het is Ă©Ă©n zaal met ongeveer 30 werken. Ik moet eerlijk bekennen dat de landschappen en bosgezichten van Rousseau en Corot mij niet zo heel erg aanspraken. Ik kreeg de indruk dat ze zich vooral arm kochten aan donkerbruine en donkergroene verf.
De schilderijen van Vincent van Gogh die hierbij hangen zijn wel prachtig. Bij hem zie je daadwerkelijk dat licht tussen de bladeren en zijn kleurgebruik is ontzettend mooi. De schilderijen van Vincent van Gogh maken deze tentoonstelling, ondanks de kleinheid, toch de moeite waard.

Van Gogh, Rousseau, Corot: in het bos is nog tot 10 september 2017 in het Van Gogh museum in Amsterdam te zien.

Reacties

Populaire posts