Santo Stefano in Bologna

De Santo Stefano vanaf het plein.
Links zie je de ronde 'Heilige graf kerk'
Een van de meest bijzondere kerken die ik ooit heb bezocht, is de Santo Stefano in Bologna. Dit is namelijk een complex van zeven kerken, waarvan de oudste al in de 4e eeuw is gebouwd.

Oudste kerk
De oudste kerk zou gebouwd zijn op het amfitheater waar twee van de eerste Bolgonese martelaren, Vitale en Agricola, rond het jaar 304 zijn gestorven omwille van hun geloof.

Oorspronkelijk heette deze kerk de Sint Pieter, omdat er een inscriptie was gevonden met de naam Symon, de naam van de latere apostel Petrus. Men dacht op dat moment dat Petrus in Bologna begraven was en niet in Rome. 

De bisschop van Rome kon dat natuurlijk niet over zijn kant laten gaan, want er kon tenslotte maar één echt graf van Sint Pieter zijn! Hij liet het dak van de kerk in Bologna halen en vulde de kerk met aarde, tot ze in Bologna toegaven en de kerk de naam van de Heilige Vitale en Agricola gaven. 
Het kerkje van Vitale en Agricola
Jeruzalem
Bisschop Petronius van Bologna (later ook de beschermheilige van de stad) liet een eeuw later naast de kerk van Vitale en Agricola een nieuwe kerk bouwen, boven op een tempel van Isis. Deze kerk heeft een kenmerkende hoekige ronde vorm, een verwijzing naar de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.

In de eeuwen erna kwamen er nog een aantal kerken bij, verbonden aan elkaar met binnenpleintjes. Tegenwoordig zijn er trouwens nog maar vier kerken over, maar het staat nog altijd bekend als ‘le sette chiese’.
Mooie fresco's
De zeven kerken stonden ook symbool voor de verschillende momenten uit het leven en de dood van Jezus Christus. Zo is er dus een kerk die verwijst naar zijn dood, maar er is ook de San Stefano van het Kruis, het binnenplein van Pilatus en de Kapel van de rouwsluier van Maria. 
Dit haantje in de binnenplaats van Pilatus verwijst naar de haan van Petrus.

Dante, Maria en monniken
Het schijnt dat Dante hier lange tijd heeft verbleven en geïnspireerd raakte door de beeldhouwwerken op het binnenplein en hier een paar kwellingen uit de hel op heeft gebaseerd.

Tot 2000 lag in dit complex het lichaam van de Heilige Petronius, maar dat is daarna verhuisd naar de San Petronio, de grote kathedraal van Bologna.

Het complex van Santo Stefano huist ook een Benedictijns klooster en een klein museum waar voorwerpen uit de rijke geschiedenis te zien zijn.

Hier wordt ook een doek bewaard die aan Maria zou hebben toebehoord en een keer per jaar wordt deze doek rondgedragen in een processie door de wijk. Volgens de traditie moeten de prostituees van Bologna dan wel uit de buurt blijven.

In dit bijzondere gebouw heb je tientallen eeuwen geschiedenis bij elkaar. Voeg daarbij dat het driehoekige plein voor de kerken ontzettend gezellig is, en dan begrijp je dat wanneer je Bologna bezoekt, je de Santo Stefano zeker niet mag overslaan!

Reacties

 1. Fantastisch! Ken je ook de San Clemente in Rome?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, prachtige kerk ook, zoveel lagen en zoveel geschiedenis. Zo bijzonder.
   Maar deze im Bologna was ook heel bijzonder met die verschillende kerken en hoe je van de een naar de ander kunt lopen.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Dag Bettina, ik ben er weer! Jaren geleden ben ik in Bologna geweest en ik slaakte zojuist een kreet van afschuw, want dit pareltje heb ik dus gemist. En dat terwijl ik zo'n fan ben van middeleeuwse kerken. Verzachtende omstandigheden zijn dat het een dienstreis betrof, maar toch... quel horreur! Dus toch maar eens inboeken, een inhaalreisje naar Bologna!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wat fijn (ik heb je gemist!) De Santo Stefano is een heel goede reden om weer eens naar Bologna te gaan. Ik vond het echt heel bijzonder en het plein ervoor heel gezellig, met een gekke vorm. Leuk stukje!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts