Experimenteren met de nieuwe camera

Sinds enkele weken heb ik een nieuwe camera. Ik vind fotograferen steeds leuker worden en hoewel ik op zich heel tevreden was met mijn compactcamera (Canon SX600 HS) en hier mooie foto's mee heb gemaakt, merkte ik zo langzamerhand ook een beetje de beperkingen.

Na lang overdenken en vergelijken ben ik op een systeemcamera uitgekomen. Dat is een toestel dat tussen een compactcamera en een digitale spiegelreflex camera inzit. Je hebt wel meer mogelijkheden dan met een compactcamera en de mogelijkheid om lenzen te verwisselen, maar de camera is niet zo groot en zwaar als een spiegelreflex.

Het is handig om te bedenken waar je het toestel vooral voor gebruikt. Zo neem ik de camera mee op reis en dan ben ik voornamelijk in een stad of ik fotografeer landschappen, dus ik wil een licht, gemakkelijk te bedienen toestel. Voor mij is het bijvoorbeeld niet interessant of je er goed filmpjes mee kan maken.

Ik ben de camera gaan kopen met collega Y. die er heel veel verstand van heeft (nogmaals bedankt!!) en ben uitgekomen op een Olympus OM-D EM 10 mark III. Het is een leuke camera om te zien, een beetje als een ouderwets fototoestel en dat vind ik grappig. Tegelijkertijd ligt de camera prettig in de hand en is het relatief gemakkelijk om te bedienen.

Er zit een kitlens bij van 14-42mm. Dat is prima om mee te beginnen, ik kan dan later kijken welke andere lenzen ik er nog bij zou willen en daar eerst weer voor gaan sparen.

Zoals jullie begrijpen ben ik lekker aan het uitproberen om zoveel mogelijk functies te ontdekken. Ik begin met de automatische stand en probeer de verschillende mogelijkheden uit. Experimenteren, kijken wat werkt en wat niet werkt. En langzamerhand hoop ik ook de volkomen handmatige stand onder de knie te krijgen, waarin je zelf sluitertijd etc instelt. Maar zover ben ik nog (lang) niet.

Tot nu toe ben ik heel tevreden over de mogelijkheden van de camera en de kwaliteit van de foto's.

Hier een paar voorbeelden.
Heel erg scherp
Prachtige kleuren
 Geinige mogelijkheden
Silvia in zwart-wit

Silvia in water-colour

De schaapskudde van Almere in sepia

De schaapskudde in vintage, als een jaren '70 kiekje
Mislukt experiment, de schapen in watercolour zien er heel vreemd uit! :-) 

Reacties

 1. Hoi Bettina, een nieuwe camera dat is altijd leuk! Ik heb in het analoge tijdperk vrij fanatiek gefotografeerd tijdens mijn vakanties en ik heb voor een aantal vrienden hun huwelijksfoto's gemaakt. Na 2000 heb ik nooit meer gefotografeerd, ik heb ook nog steeds geen digitale camera. Ik vermoed dat het er ook wel niet meer van zal komen. Fotograferen is erg leuk, maar je moet er wel veel energie voor hebben en die ontbreekt bij mij helaas de laatste jaren. Ik wens je veel plezier met je nieuwe camera en ben erg benieuwd naar de foto's die je zult gaan maken. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik vind fotograferen echt heel erg leuk, een mooie hobby waar ik meer mee wil doen, vandaar het stapje verder met de camera.
   Wie weet wat jij nog gaat doen, compactcamera's zijn klein en prettig om mee te nemen, ook op een wandeling bijvoorbeeld. Maar als je een hobby eenmaal hebt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je er altijd mee door moet gaan.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Heerlijk, je gaat ook altijd veel aandachtiger kijken met een fototoestel vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik ook! Erg leuk. Ook als je geen camera bij je hebt, werkt het door.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Leuk! Ik heb vorig jaar ook een nieuwe camera gekocht, hoewel ik hem eigenlijk alleen maar voor mijn reizen gebruik - de rest van het jaar voldoet de smart phone uitstekend, vooral omdat ik dan voornamelijk domme poezenfoto's maak. Zoals Hella zegt, ga je er veel beter en bewuster door kijken, en als ik thuis kom, heb ik nog heel veel napret met het maken van een fotoalbum op de computer, dat ik dan om laat toveren tot een gebonden boek, dat ik dan weer aan collega's en vrienden kan laten zien (alleen als ze er om vragen; niks is zo vervelend als andermans vakantiekiekjes opgedrongen krijgen). Maak jij ook albums? Laat je nog wel eens foto's afdrukken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik druk niet veel meer af, soms een paar foto's om op te hangen (in de wc), maar eigenlijk niet meer zoals vroeger toen ik alles af liet drukken. Ik heb nog nooit zo'n fotoalbum gemaakt, maar het is wel een idee, misschien moet ik daar toch eens naar kijken. En ik ben het met je eens, de vakantiefoto's van een ander zijn maar matig leuk (40 x dezelfde berg oid). :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts