Dit en dat, juni 2019

Het is weer tijd voor een kleine update over een paar dingen waar ik mee bezig ben.

Balkon
Elk jaar ligt het er een beetje aan hoe druk het is wanneer ik met mijn balkon kan beginnen. Het ene jaar is de boel al opgeruimd en netjes met mijn verjaardag, meestal lukt het me in ieder geval om in de Meivakantie er iets leuks van te maken en dit jaar was het pas eind mei, of liever, het eerste weekend van juni.

Op zaterdag heb ik op mijn knieën met een aardappelschilmesje mos en gras zo goed mogelijk verwijderd, de schotten en de potten geschrobd en zo goed mogelijk alles aangeveegd en opgeruimd.
Op zondag zijn we naar het tuincentrum gegaan om plantjes te halen en het resultaat is weer zo fijn! Ik houd ervan als mijn balkon gezellig is en als er bloeiende planten staan.

Ik heb niet teveel staan en ook geen plantjes in heel kleine potten. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat die het op mijn balkon niet goed doen, omdat er in de middag de volle zon op staat. Ik heb echter hoop dat wat er nu staat, de zomer goed doorkomt.

Ik houd van de Suzanna met de mooie ogen, en in het tuincentrum zagen we een nieuwe variant, een volkomen roze Suzanna! Supermooi en natuurlijk moest die mee. Met een klein terracotta potje op de stokjes (ter bescherming van je ogen) geïnspireerd door de Middeleeuwse kloosterlingen met hun terracotta potten die ik vorige week in Leiden heb gezien.


Dit is de foto van het balkon op het heetst van die hete zondagmiddag. De bak met kruiden  op het tafeltje ziet er niet goed uit en die heb ik meteen weer binnengehaald, in de gootsteen gezet en heb er bijna een gieter vol water over uitgestort.

Ze komen weer een beetje bij

Voor de zekerheid staat het bakje met basilicum, citroenmelisse en salie nu gewoon in de keuken.
Een gelukkig bakje kruiden


Fotograferen
Sinds een jaar heb ik mijn mooie nieuwe camera (ik noem die nog altijd zo) en ik heb er al heel wat mooie foto's mee kunnen maken. Maar hoewel ik al een paar functies een beetje onder de knie had, had ik wel het gevoel dat er meer uit te halen was. Daarom heb ik afgelopen weekend een workshop gevolgd in Amsterdam: Je camera de baas onder leiding van fotograaf Han Schnek.

In een kleine groep, zodat je altijd ook persoonlijke aandacht en hulp kunt krijgen, kregen we een hele dag uitleg over onze camera, met allerlei opdrachten om het meteen in praktijk te gebruiken. We leerden over de handigste instellingen (en nee, je hoeft niet in de volledig handmatige stand te schieten, juist niet!) hoe je de kleuren kunt aanpassen, belichting, scherp stellen, beweging vastleggen en dat soort zaken. Aan de hand van foto's van Han zagen we de verschillen en de mogelijkheden en vervolgens gingen we met onze eigen camera's aan de gang.


Hoe het aanpassen van de belichting niet alleen de kleuren,
maar zeker ook de sfeer in je foto kan veranderen. 

Na de lunch was het gelukkig droog en gingen we naar buiten om alles wat we geleerd hadden zo goed mogelijk in praktijk te brengen.
Een van de oefeningen buiten:
'een fietsbel scherp, de achtergrond onscherp, maar de fietsbel mag niet in het midden van de foto staan'.
Ik vind deze eigenlijk gewoon heel mooi. :-) 

Het vastleggen van beweging is me nog nooit gelukt, maar nu weet ik hoe het moet!

Ik heb het gevoel dat ik mijn camera nu zoveel beter kan gebruiken en een aantal relatief simpele technieken nu gemakkelijker kan inzetten, hopelijk met nog meer mooi(ere) foto's tot gevolg.

Han was een fantastische leermeester, die met geduld en humor ons de fijne kneepjes leerde kennen. Kortom, ik heb een geweldige dag gehad. Ik was na afloop doodmoe van alle informatie, maar wel heel erg blij.

Meer informatie over de workshops van Han Schnek is HIER te vinden.

Reacties

 1. Dat klinkt wel erg leuk, zo'n fotocursus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de workshop was echt heel erg de moeite waard. Ik heb zoveel geleerd en het was ontzettend leuk om te doen.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Leuk om op allerlei manieren creatief bezig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, broodnodig ook als balans voor alle werkdrukte waarin ik alleen met mijn hoofd bezig ben!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Oh, dat lijkt mij ook leuk, zo'n fotocursus. Beweging vastleggen lukt mij hooguit perongeluk, als Frija er vandoor springt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dat had ik ook, ik heb deze zomer enorm staan klungelen in Rome toen ik de snelle scooters wilde vastleggen, met mislukte foto's als resultaat. Maar nu weet ik hoe het moet :-)
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts