Hortus Botanicus in Leiden

Een Hortus Botanicus is altijd één van mijn favoriete plekken om te bezoeken. Als ik ergens op vakantie ben en er is een Hortus, dan is de kans groot dat ik probeer daar naar toe te gaan. Het zijn vaak kleine eilandjes van rust in een drukke stad, en bovendien houd ik van de geschiedenis die een Hortus altijd heeft, de connectie met het verleden.

In Leiden staat de oudste Hortus van Nederland, aangelegd in 1590. Het begon als een kruidentuin voor de studenten die geneeskunde studeerden aan de universiteit van Leiden. Het zou nuttig zijn als zij de werking van kruiden en planten konden bestuderen.

De universiteit vond Carolus Cusius bereid om de aanstelling van botanicus te aanvaarden, en vanaf toen groeide de Hortus. Clusius was zeer bekend in de botanische wereld en had overal contacten, zodat er een mooie collectie opgebouwd kon worden. Toch waren dit vooral nieuwe en exotische soorten en niet echt medicinale planten, zoals blijkt uit de eerste inventaris die werd opgemaakt. Er waren toen zo'n zevenhonderd verschillende planten, maar slechts ongeveer tweehonderd daarvan waren medicinaal.

Door de verschillende belangrijke mannen, zoals Herman Boerhave en Von Siebold, groeide de Hortus in Leiden en kwamen er steeds nieuwe gedeeltes bij.


De eerste tuin die is aangelegd door Clusius, is ook de eerste tuin die je nu als bezoeker ziet. Daarachter zijn later de Orangerie gebouwd (nu een grand-café) en kassen. Ook zijn er nieuwe tuinen aangelegd. Zo is er een vijver, een Chinese tuin en zie je overal de verschillende bloembedden waarin allerlei soorten planten gekweekt worden.




De Hortus in Leiden is een perfecte plek om rond te lopen, en te dwalen, en je te verliezen in deze oase. Want zo kun je het wel noemen, want het is een heerlijk rustpunt in de stad. Ik denk dat ik deze Hortus zelfs nog mooier vond dan die van Amsterdam, hoewel ik daar ook al heel erg blij word.
Deze bijenkasten zijn de replica's van de bijenstal uit 1593. 


Entree is 8 euro, maar het is gratis met een MJK.
Als je ook naar de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen in het Rijksmuseum voor Oudheden gaat, kun je voor maar 3.50 euro naar de Hortus. Dit geldt tot 1 september 2019.

Reacties

Populaire posts