Steve McQueen, deel II


Auto’s en motoren
Steve was niet alleen acteur, hij was ook motor- en autocoureur. Hij heeft aan allerlei races
meegedaan en deed het erg goed. In 1970 werd hij bijvoorbeeld in een motorrace 2e na Mario Andretti, terwijl Steve met een gebroken voet reed. In the Great Escape is het McQueen die al het motorracen zelf doet, al is de bekende sprong over het prikkeldraad een stuntman. In the Great Escape zat helemaal niet zo heel veel achtervolging op de motor, maar Steve stond erop dat dat erin geschreven werd. Ook in Bullit doet McQueen een deel van de grote achtervolgingsscene zelf.
Steve heeft antieke motoren verzameld en had een van de grootste collecties in de Verenigde Staten. Toen hij later het vliegen heeft ontdekt, heeft hij dat in minimale tijd onder de knie gekregen en voortaan kon hij ook in de lucht van de vrijheid genieten.
Steve had altijd de meeste lol als hij met de stuntmannen het gewoon gezellig kon hebben. Zo heeft  hij in 1976 meegedaan aan een film als stuntman, omdat hij die dag toch niets beters te doen had. Hij stond niet op de aftiteling en kreeg voor die dag het gewone loon dat de stuntmannen kregen. Steve wilde dit weigeren, maar volgens de voorschriften mocht hij niet onbetaald werken. Toen heeft hij het geld maar gebruikt om een rondje te geven. Dat Steve op een gegeven moment erelid werd van de Vereniging van Stuntmannen, betekende voor hem meer dan de Oscar die hij had gekregen.

Relaties met vrouwen.
Vrouwen hielden van Steve McQueen en Steve McQueen hield van vrouwen. Hij trouwde met Neile Adams en zij zouden zeventien jaar getrouwd blijven. Het huwelijk doorstond de eerste ups en downs van Steve’s carrière en en Steve’s vele ontrouw. Ze kregen twee kinderen waar Steve dol op was. Hij was vastbesloten zijn kinderen een beter leven te geven dan hijzelf als kind had gehad en de vader te zijn die hij niet had gekend. Hoewel het huwelijk geen stand hield, en de scheiding niet echt prettig verliep, konden ze na een aantal jaren weer goede vrienden zijn en volgens Neile zijn ze altijd van elkaar blijven houden.

Op de set van ‘The getaway’ in 1973 komen Steve McQueen en Ally MacGraw elkaar tegen en ze vallen als een blok voor elkaar. Hij had respect voor haar omdat ze uit een heel ander milieu kwam dan hij, hij beschouwde haar als een echte dame. Ally op haar beurt was door hem volkomen overdonderd. Zij was een pas beginnende actrice en hij was Steve McQueen. Het huwelijk begon vol passie en zou ook vijf jaar stormachtig zijn. Hun ruzies waren legendarisch, Ally gooide met het servies, Steve gooide met haar. Hij schijnt haar zelfs eens van het balkon op de eerste verdieping in het zwembad te hebben gegooid. Uiteindelijk zijn ze uit elkaar gegaan.

Barbara Minty was veel jonger dan Steve toen ze elkaar tegenkwamen, maar dat hield hen niet tegen. Ze kregen een relatie en hoewel Steve niet op een derde huwelijk zat te wachten, ging hij uiteindelijk overstag. ‘Het is vandaag of nooit’ zei hij tegen Barbara en zij begreep dat hij het meende. Ze zijn die dag getrouwd. 
Tijdens zijn ziekte was Barbara steeds bij hem en iedereen die hen samen zag merkte op dat Steve er veel rustiger en gelukkiger uitzag dan in de jaren ervoor.
Karakter
Steve McQueen was een mengeling in alle opzichten, geen gemakkelijke man om te begrijpen of mee om te gaan, maar toch door de mensen die hem kenden zo geliefd. In de relaties met vrouwen was hij moeilijk. Hij was een man met ouderwetse opvattingen, maar was niet van plan zich aan de regels te houden waarvan hij vond dat die voor zijn echtgenotes wel golden. Zo had hij de ene affaire na de ander (hoewel dat ook vaak een groot woord ervoor was) maar heeft hij zijn eerste echtgenote Neile haar korte verhouding met acteur Maximiliaan Schell nooit vergeven.
Steve stond erom bekend dat hij ontzettend gierig kon zijn, op de sets kon hij geld dat als rekwisiet diende meepikken, hij liet in restaurants vrienden met de rekening zitten en betaalde nooit iets.

Maar velen wisten niet dat Steve heel veel aan liefdadigheid deed. Regelmatig liet hij grote sommen geld overmaken naar allerlei verschillende liefdadige instellingen. Of hij reed ’s nachts met een vriend naar een jeugdclub in een arme wijk, en liet daar dan allerlei spullen achter zoals honkbalspullen en andere dingen die ze nodig hadden om de kinderen te laten spelen. Tijdens het filmen van ‘The sand pebbles’ waren ze in Thailand en Steve kwam erachter dat er een weeshuis was dat totaal niets had. Steve heeft nog jarenlang geld overgemaakt naar dit weeshuis. Bijna niemand wist hiervan af en Steve hing het niet aan de grote klok. Regelmatig ging hij terug naar de jeugdinstelling waar hij zelf was geweest ‘Boys Republic’ om daar met de jongens te praten, ze een hart onder de riem te steken en ze advies te geven. Dan zat hij tussen hen in op de slaapzaal, gewoon op de grond. Dan was hij één van hen en de jongens accepteerden hem en vroegen hem van alles, alsof hij hun grote broer was.

Aan de ene kant was hij een acteur die alle details van zijn personage perfect wilde hebben, aan de andere kant schaamde hij zich een beetje voor het feit dat hij acteur was. Steve wilde altijd het respect wilde hebben van mannen die ‘echt werk’ deden, die altijd het idee had dat wat hij zelf deed niet goed genoeg was, dat acteren niet echt werk was voor een man. Maar dat respect heeft hij gekregen, het respect van de stuntmannen, de coureurs, de mannen die op de set werkten. Zij wisten wat hij waard was. Zij wisten dat als je Steve met respect behandelde, maar niet over je liet lopen, en geen misbruik van hem maakte, je een levenslange trouwe vriend had.
Zijn dood
Tijdens zijn tijd in de marine was Steve blootgesteld aan asbest  en dit zou uiteindelijk zijn dood worden. Jaren van roken en stevig drugsgebruik hebben er natuurlijk ook geen goed aan gedaan en Steve kreeg longkanker. Hij wilde dit stilhouden, maar de kranten kregen er lucht van en het is gepubliceerd, iets waar Steve enorm van baalde.
Hij is naar een kliniek in Mexico gegaan waar ze bezig waren met experimentele geneeswijzen, maar een operatie mocht niet baten. In de vroege ochtend van 7 november 1980 overleed Steve McQueen aan een hartaanval. The king of cool was er niet meer. Hij is slechts vijftig jaar oud geworden.
Zijn as is verstrooid over zee, vanuit een vliegtuig, door zijn beste vrienden. Precies zoals hij het wilde.

Reacties

  1. Hele mooie blog met veel handige informatie.

    Groeten
    Stephan Stevens
    België
    www.stephanstevens.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Stephan voor je compliment. Ik vind het fijn dat andere mensen het met genoegen lezen, ik werk er zelf met heel veel plezier aan.

      groetjes

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts