Inspirerende kunst: Malevich

Wat ik zo bijzonder vind aan Kazimir Malevich is dat hij zowel heel figuratief heeft geschilderd aan het begin en aan het einde van zijn carrière, maar ook heel abstract. Het verschil is goed te zien in de onderstaande schilderijen (gefotografeerd op de Malevich tentoonstelling in het Drents Museum in Assen).
Als je het niet weet, zou je niet snel herkennen dat beide werken gemaakt zijn door één en dezelfde kunstenaar.

Beide werken zijn prachtig, vind ik. In het eerste schilderij vind ik de lijnen en de kleuren schitterend. Het is levendig, hoewel het alleen een huis is, niets meer. Toch geeft het landschap waarin het huis staat en de lucht erboven kracht aan het schilderij. Het is niet vlak, er gebeurt wat, zelfs al zie je verder niets.
Rood huis (1932)
In het tweede werk bewonder ik de gezichtsuitdrukking en de ogen van deze arbeider, zelden heb ik een schilderij gezien waar de gezichtsuitdrukking zo menselijk was. Je voelt daardoor onmiddellijk sympathie met deze man, je voelt dat hier een verhaal achter steekt.
Portret van een stootarbeider 1932

Reacties

 1. Ik heb nog een boekje staan over hem in de serie van De Volkskrant (Taschen uitgave). Lijkt me erg boeiend als ik het zo doorblader, erg kleurrijk in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en de verschillen zijn zo mooi. Hij is natuurlijk de man van Het zwarte vierkant (en abstracter dan dat wordt het niet, denk ik), maar dus ook heel mooi figuratief werk.
   Ik houd van Malevich. :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts