In memoriam: Umberto Eco

Toen ik een jaar of veertien was, las ik voor het eerst een echt grootste, historische en erudiete roman, ik las die zomervakantie namelijk De naam van de Roos van Umberto Eco en dit boek heeft zeer diepe indruk op me gemaakt. Ik genoot van de opzet van het boek volgens de monastieke getijden, de vele geschiedenis en de vele details die erin naar voren kwamen, de filosofische wendingen en natuurlijk de hoofdpersoon William of Baskerville.

Ik hield altijd al van de Middeleeuwen, maar ik denk dat dit boek er mede voor heeft gezorgd dat ik daadwerkelijk Middeleeuwse geschiedenis ben gaan studeren.

Eigenlijk was De naam van de Roos vanaf dat moment de standaard waar ik andere boeken op beoordeelde. Ook de boeken die daarna volgden, zoals De slinger van Foucault of Baudelino vond ik erg mooi, hoewel ik zijn een na laatste boek De begraafplaats van Praag niks vond.

Umberto Eco had middeleeuwse filosofie gestudeerd en doceerde aan de universiteit van Bologna. Hij kreeg in 2012 de Vrede van Nijmegen penning, omdat hij de Europese geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk had gemaakt.

Gisteren is bekend geworden dat deze grote schrijver is overleden op 84 jarige leeftijd.

Kapitein Cook ontdekte Australie terwijl hij zocht naar Terra Incognita. Columbus dacht dat hij in India was, maar had Amerika ontdekt. De geschiedenis zit vol met gebeurtenissen die zijn voortgekomen uit verzonnen verhalen. 
Umberto Eco 1932-2016
bron voor de foto

Reacties

  1. Een groot schrijver, ik verslond zijn boeken. Ook de Begraafplaats van Praag vond ik echt de moeite waard, maar ik snap de kritiek. Ik zou De Slinger van Foucault weer eens moeten herlezen want dat is heel lang geleden al...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu De naam van de roos, De slinger van Foucault en Het eiland van de vorige dag weer op mijn lijstje staan. Het is te lang geleden dat ik ze heb gelezen en het is gek dat de schrijver dan moet overlijden om ze weer op mijn netvlies te krijgen.
      Maar gelukkig hebben we zijn mooie boeken nog om hem te herinneren.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts