Vooruitblik: Tentoonstellingen lente en zomer 2016

De komende maanden worden er in verschillende musea in Nederland weer heel mooie en bijzondere tentoonstellingen georganiseerd.
Hier staan er weer een paar bij elkaar die mij in ieder geval heel mooi lijken en waar ik er een paar toch zeker hoop te bezoeken. Ik hoop dat jullie door dit lijstje ook zin krijgen om een paar mooie dingen te gaan zien, want het is weer heel divers wat er allemaal komt. Wat is het toch fijn dat we zulke goede en gevarieerde musea in Nederland hebben!

Van Gogh museum, Amsterdam
Lichte zeden
Voor deze tentoonstelling stond ik in oktober jl. even in de rij in het Musée d’Orsay, maar op dat moment vond ik het zo benauwd dat ik uit de rij ben gestapt. Ik krijg dus nu een herkansing om de tentoonstelling alsnog te bekijken, want vanaf vandaag is deze in het Van Gogh museum in Amsterdam te zien.
Het gaat over de prostitutie in Parijs in de 19e eeuw, vereeuwigd door schilders als Toulouse-Lautrec, van Gogh, Manet en vele anderen. Maar behalve deze bekende beelden was er natuurlijk ook de grauwe werkelijkheid van de gevangenis en het bordeel.
De schilderijen zijn te zien, maar ook voorwerpen zoals een politieregister, zodat je een goed en compleet beeld krijgt.
19 feb tot 19 juli 2016
Meer informatie HIER

Bonnefantenmuseum, Maastricht
Hold your beliefs lightly
Grayson Perry is een belangrijke hedendaagse Britse kunstenaar. Het Bonnefantenmuseum heeft onlangs een aantal van zijn objecten aangekocht en organiseert nu deze tentoonstelling. Door middel van verschillende technieken, zoals schilderijen, wandtapijten, foto’s en keramiek probeert Grayson Perry de wereld om ons heen te duiden.  
26 feb tot 2 juni 2016
Meer informatie HIER


Gemeentemuseum Den Haag
Jan Toorop
Jan Toorop was rond 1900 één van de grootste Nederlandse kunstenaars. Hij was een groot vernieuwer die verschillende stijlen zoals Art-Nouveau en neo-impressionisme door elkaar gebruikte en zijn werk constant bleef ontwikkelen. De art nouveau is in Nederland bekend komen te staan als de sla-oliestijl, door de bekende tekening die Jan Toorop voor de slaolie heeft gemaakt.
In deze tentoonstelling hangen zo’n 150 werken van deze kunstenaar die zoveel invloed heeft gehad op de Nederlandse kunstwereld.
26 februari tot 29 mei 2016
Meer informatie HIER

Drents museum, Assen
Maya’s
De Maya’s zijn het bijzondere Indianenvolk uit Zuid Amerika en deze tentoonstelling in Assen probeert een zo volledig mogelijk beeld te geven van de cultuur van de Maya’s. De focus ligt op de periode 200-900 na Christus en de objecten die te zien zijn, zijn voor een deel afkomstig uit musea in Berlijn en Keulen, maar ook uit Guatemala zelf.
28 feb t/m 4 september
Toeslag 3 euro
Meer informatie HIER


Hermitage Amsterdam
Catharina de Grote
Catharina de Grote van Rusland is één van die tot de verbeelding sprekende keizerinnen geweest. Ze regeerde met vaste hand, voerde hervormingen door, correspondeerde met Voltaire en Diderot en had verschillende minaars. Haar belangstelling voor de wereld en de kunst was groot en zij legde dan ook een grote verzameling aan.
In de Hermitage in Amsterdam zal een overzicht te zien zijn van de belangrijke werken die Catharina heeft verzameld, zowel schilderijen als beelden als andere kunstzinnige objecten.
Voorjaar 2016 
Meer informatie HIER


Catharijneconvent, Utrecht
Franciscus is één van de populairste heiligen van de Katholieke Kerk en dat is niet voor niets. Maar wie was deze man uit Assisi? Hoe heeft hij geleefd, wat heeft hij bereikt en wat is zijn invloed geweest in alle eeuwen na zijn dood?
Het Catharijneconvent in Utrecht heeft Henk van Os gevraagd als gast conservator deze bijzondere tentoonstelling samen te stellen over deze bijzondere man.
5 maart 2016 tot 5 juni 2016
Meer informatie HIERSinger Museum in Laren
Franse Modernisten
Een mooie tentoonstelling met werken van Derain, Bonnard, Marinot, Matisse en Dufy geven een goed beeld van de Franse modernistische kunstbeweging. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Musée d’Art Moderne in Troyes.
22 april 28 augustus
Meer informatie HIER

Museum de Fundatie, Zwolle en Groninger Museum
Wilden en de Nieuwe wilden. Een dubbeltentoonstelling in Zwolle en Groningen.

Wilden in De fundatie
De Duitse expressionisten die begin 20e eeuw samenwerkten in de Brücke en Der blauwe Reiter wilden de kunst opnieuw uitvinden. Zij wilden hun innerlijke leven laten zien, en de gebruikelijke conventies van het schilderen aan hun laars lappen.
Kandinsky, Pechstein en Kirchner zijn hier goede voorbeelden van, zeker met hun felle kleuren en abstracte vormen.
In deze tentoonstelling ligt de nadruk vooral op het gedachtengoed van de beweging en de invloed die ze hadden en niet zozeer op de periode of de verschillende kunstenaars.
30 april t/m 18 september
Meer informatie HIER


Nieuwe wilden in Groninger museum
Duitse neo-expressionisme uit de jaren ’80
In de jaren ’80 van de 20e eeuw kon alles en stond de wereld op zijn kop. In Duitsland gingen jonge kunstenaar opnieuw kijken op welke manier ze de wereld konden vangen. Hiervoor grepen ze terug op de vroegere stromingen, maar gaven hier ook hun eigen draai aan. Het neo-expressionisme was geboren. In Groningen zijn vele voorbeelden van deze creatieve en vaak ludieke werken te zien.
30 april t/m 23 oktober 2016
Meer informatie HIER

Reacties

 1. Bedankt Bettina voor zo'n handig lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, Joke, ik vind het zelf ook leuk om te kijken welke exposities er aan komen.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Mooi overzicht! En leuk dat je ook aandacht besteedt aan de noordelijke musea. We hebben hier tegenwoordig hele interessante tentonstellingen, nu ook Assen en Zwolle zich echt op de kaart hebben gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er heel mooie musea's in Nederland zijn en die zijn idd niet alleen in de Randstad te vinden. Daarom zoek ik ook bewust naar andere musea in het land, en De fundatie en het Drents museum laten al enige tijd zien dat ze voor de bekendere musea niet onder hoeven te doen!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts