J'accuse (2019)

In 1894 werd de Franse officier Alfred Dreyfus ervan beschuldigd verraad te hebben gepleegd. Hij werd en plein public gedegradeerd, en verbannen naar Duivelseiland voor de kust van Frans Guyana.

Als echter kolonel Georges Picquart het nieuwe hoofd van de inlichten dienst wordt, komt hij erachter dat het bewijs tegen Dreyfus flinterdun is. En als er nieuw bewijs aan het licht komt waaruit blijkt dat Dreyfus onschuldig is, gaat hij er meteen mee naar zijn superieuren. De legerleiding zit echter niet te wachten op dit soort schandalen, Dreyfus is schuldig verklaard en moet dus schuldig blijven.

Als Picquart door blijft gaan, wordt hem aan alle kanten het leven zuur gemaakt en komt zelfs hij in de gevangenis terecht.

Het grote publiek leert meer van de zaak als de schrijver Emile Zola zijn beroemde open brief afdrukt in de krant: J'accuse, ik beschuldig, waarin hij de staat en alle betrokkenen met name noemt. Een reactie van de legerleiding kan niet uitblijven.

Deze film is gebaseerd op het geweldige boek dat Robert Harris hierover schreef; De officier, dat ik HIER heb besproken.

J'accuse is een uitstekende verfilming van een uitstekend boek. De film is interessant en zakt geen moment in. Heel mooi worden de machinaties duidelijk die een rol spelen als grote organisaties proberen hun hachje te redden en desnoods een leven vernietigen om maar aan de macht vast te kunnen blijven houden.

Jean Dujardin speelt Picquart als een man die we eigenlijk niet eens zo heel sympathiek kunnen vinden door zijn eigen ingebakken antisemitisme, maar die het desondanks belangrijk vindt om het recht te dienen. Hij is een eerlijk en gewetensvol mens in dat opzicht en je kunt niet anders dan hem bewonderen.
Kolonel Picquart (Dujardin) voor de rechtbank

De film is geregisseerd door Roman Polanski, een regisseur die ik over het algemeen bewonder en van wie ik veel films erg goed vind. Rosemary's baby, Death and the Maiden en The pianist zijn wat mij betreft goede voorbeelden van zijn werk.

Maar je kunt in deze tijd niet helemaal om de controverse rond Polanski heen en de beschuldigingen van aanranding en seksueel misbruik. Dat is niet alleen de zaak uit 1977, maar in de laatste jaren zijn er nog een aantal vrouwen die hem beschuldigen van verkrachting in vroegere jaren.

Polanski zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkent en het is misschien dan ook geen wonder dat hij enige verwantschap voelt met iemand die onterecht veroordeeld werd.

Of Polanski niet wel of niet heeft gedaan waar hij door sommigen van  beschuldigd wordt, je kunt er niet omheen dat hij een goede regisseur is en J'accuse is een zeer goede film. Misschien is er wel geen andere regisseur die deze film zo had kunnen maken.

Ik denk dat iedereen zijn of haar eigen afwegingen maakt waarom je het werk van een regisseur of  een acteur nog wel bekijkt, of de boeken van een bepaalde schrijver nog wel of niet leest. En dat is ieders goed recht.
Als je echter op zoek bent naar een goede historische film over een zeer interessante periode uit de Franse geschiedenis, kan ik J'accuse zeker aanraden.

Reacties

Populaire posts