Thriller op zondag:Toevluchtsoord van Jérôme Loubry

Ik houd van thrillers die me verrassen, waar een twist in zit en waar ik niet op pagina dertig al weet wie de dader is. Toevluchtsoord door de Franse schrijver Jérôme Loubry voldoet hier volledig aan. 

In deze intrigerende thriller begint het verhaal met Sandrine, een jonge journaliste die werkt in een klein plaatsje aan de kust en onverwacht een brief van een notaris krijgt. Haar grootmoeder is overleden en zij moet nu de erfenis afhandelen. Hiervoor moet Sandrine naar een klein eilandje, waar haar grootmoeder al veertig jaar leefde, maar aangekomen op het eiland blijkt er iets niet helemaal pluis te zijn. De andere bewoners, die er ook al jarenlang wonen, laten weten dat ze gevangen zitten en niet wegkunnen. 

De situatie lijkt te maken te hebben met het kindertehuis dat hier net na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om bleekneusjes weer een beetje op te knappen met sport, spel en goed voedsel, maar dat uitliep op een verschrikkelijke tragedie, waar het gedicht van Goethe, De Elfenkoning, een rol in speelde 

Inspecteur Damien Bouchard krijgt de melding dat er een jonge vrouw op het strand is gevonden, onder het bloed. Het blijkt Sandrine te zijn, die vertelt over het eiland, maar inspecteur Bouchard weet dat er geen eiland voor de kust is, dus er klopt iets niet in dit verhaal. 

Langzamerhand komt hij achter de waarheid, maar dan blijkt dat er nog een probleem is en pas op de laatste bladzijdes weet je als lezer hoe het werkelijk in elkaar zit. 

Toevluchtsoord is een originele thriller die knap in elkaar zit en waar ik beetje bij beetje wel stukjes van de puzzel kon plaatsen, maar waar ik halverwege echt geen idee had waar het verhaal naar toe zou gaan en pas op het einde alles in elkaar viel. Als je daarna de eerste bladzijdes nog eens doorleest denk je; 'oh ja, ik had bepaalde zaken eerder door moeten hebben!'. 

Toevluchtsoord is een goed geschreven en spannend verhaal over wat de menselijke geest doet om zichzelf te beschermen tegen de gruwelijke werkelijkheid. Kortom, zeer de moeite waard!

Originele Franse titel: Les refuges (2019)

Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij Meulenhoff Boekerij

Nederlandse vertaling: Saskia Taggenbroek

Bladzijdes: 331

Reacties

 1. Ik lees ontzettend graag thrillers (al blog ik daar niet over, nu ik erover nadenk!) deze vind ik nu al enorm spannend, dus ik ga op zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb me hier echt heel erg mee vermaakt, het is een vreemd verhaal, en ik vroeg me echt af waar het naar toe ging. Ik vond het goed.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts