Noord Veluws museum in Nunspeet

Arthur Briët, Suusje kleden, 1910
Nunspeet ligt in een prachtige omgeving midden op de Veluwe. Niet alleen zijn er geweldige landschappen te vinden, ook de oude Zuiderzeestadjes als Harderwijk en Elburg zijn dichtbij.

De 19e eeuwse schilders ontdekten vanaf 1870 Nunspeet en omstreken ook en kwamen hier regelmatig schilderen. Een groot aantal vestigde zich hier zelfs. Schapen werden geschilderd, bossen, schilderachtige boerderijtjes, de markante Veluwer inwoners en de schepen op de Zuiderzee. 

Zij zetten niet alleen de Veluwe en Nunspeet op de kaart, zij namen ook werkgelegenheid met zich mee en mede daardoor kon de streek zich verder ontwikkelen. 

In 2014 werd in Nunspeet het Noord-Veluws museum geopend, om deze schilders eer te betonen. Het museum is overzichtelijk en bijzonder prettig, en zeker niet klein. Op de bovenste verdieping is de vaste collectie te zien, op de begane grond zijn er wisselende tentoonstellingen. 

Op dit moment is hier Jaap Hiddink te bewonderen, een zeer veelzijdige schilder. Deze tentoonstelling is nog tot 28 november 2021 te bewonderen. Jaap Hiddink was een autodidact en heeft het vak geleerd door met schilders als Ben Viegers mee te gaan op tochten door de omgeving. In de tentoonstelling zijn werken te zien van zijn voorbeelden en inspiratiebronnen en daarnaast hangt dan het schilderij van Jaap Hiddink. Dit geeft een erg leuk en interessant beeld. Opvallend is hoe divers Jaap Hiddink schilderde, van landschapen en  stadsgezichten tot  boten en bomen. (meer over zijn leven en werk kun je Hier vinden, waar Anne de tentoonstelling bespreekt) 

Zicht op de Sint Nicolaas in Amsterdam, Jaap Hiddink, voor 1940

De kunstenaars in de vaste collectie zijn ook heel erg divers en hier was ontzettend veel te zien wat bijzonder mooi was en me meteen aansprak. 

Gezicht op Elspeet in de sneeuw, Arthur Briët, 1900

Waar ons oog meteen op viel was het schilderij Suusje kleden van Arhur Briët, uit ongeveer 1910. Ik hoorde van de dame bij de kassa dat dit het eerste schilderij is geweest dat in de collectie van het museum is terecht gekomen. Het is duidelijk dat het meisje er weinig zin meer in heeft om stil te blijven staan terwijl haar haren worden gekamd. Waarschijnlijk heeft ze al een tijdje stil moeten staan om alle knoopjes dicht te krijgen en nu is het wel genoeg voor haar. 

Ook verder zijn er ontzettend mooie schilderijen te zien. Dit was de eerste keer dat ik in dit museum kwam, maar het is zeker niet de laatste keer geweest!

Straatje in Elburg, Cor Vrendenberg 

Detail van het schilderij Nunspeet binnenshuis van Ben Viegers

Stilleven met fles, groente en fruit, Chris ten Bruggen Kate

Meer informatie over het museum is HIER te vinden. 

Reacties

 1. Wat een ontzettend fijne ontdekking, ik onthou het voor als ik , ooit, nog eens in de buurt ben. Heel bijzonder hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, een ontdekking is het goede woord! En een heel leuke ook nog. Bijzonder mooie dingen gezien, zeer de moeite waard.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts