Tentoonstelling: De ontdekking van het heden

Jan Schoonhoven, Papier-maché (1963)
Het Singer museum heeft al eerder tentoonstellingen laten zien uit particuliere kunstverzamelingen. Nu is het de beurt aan de JK Art Foundation. Het is bij het grote publiek niet bekend welke verzamelaar er achter deze collectie zit, wel wordt duidelijk dat deze persoon een bijzondere en goede smaak had. 

In de 20e en 21e eeuw verandert er veel in de samenleving en de verzamelde kunstwerken doen hier verslag van. Of het nu gaat over de opkomst van nieuw materiaal dat gebruikt wordt in de kunst, de positie van de vrouw of de veranderende samenleving. 

Elke zaal heeft een eigen thema en de werken die erin aanwezig zijn, vormen een prachtige samenhang, ondanks het feit dat ze van verschillende kunstenaars komen en in verschillende periodes gemaakt werden. 

Schitterend wordt die samenhang duidelijk gemaakt door schilderijen naast elkaar te hangen die wat kleuren betreft heel mooi op elkaar aansluiten, of met het onderwerp elkaar aanvullen. Ik had daarom geen moment het idee dat er wanklanken waren of dat er iets niet klopte, alles vertoonde een bewonderenswaardige samenhang en coherentie. 

Joseph Albers, Hulde aan het vierkant, 1959


Nicolas de Staël, Compositie 1949
(kijk eens naar de leuke wisselwerking tussen schilderij en lijst!)

Er zijn voornamelijk schilderijen te zien, maar ook enkele sculpturen. Er is werk van Picasso, Brancusi, Mondriaan, René Daniels en zelfs een bijzonder stilleven van Giorgio Morandi, waar ik persoonlijk heel erg blij van werd, en vele anderen. 

Een a-typische Morandi, maar als altijd erg mooi. 
Stilleven op tafel, 1931

De ontdekking van het heden is een bijzondere tentoonstelling waarin heel veel moois te zien is, soms onverwacht, soms grappig en bijna altijd tot nadenken stemmend. 

Deze tentoonstelling is in samenwerking met het Noord Brabants museum in Den Bosch en De ontdekking van het heden is nog tot 28 november in het Singer museum in Laren te zien. 

Léon Spilliaert, Vrouw aan de waterkant, visser (1907)

Reacties

Populaire posts