Stiltedag

In de drukte en hectiek van school heb ik behoefte aan balans, aan stilte. Ik besloot een paar weken geleden om een stiltedag in te lassen, waarin ik alle afleiding zou afzetten. Geen telefoon, geen internet, geen computer, geen televisie, geen DVD's of muziek.

Nu kun je zo'n stiltedag natuurlijk doorbrengen met een goed boek op de bank en op die manier opladen en nieuwe energie opdoen. Ik besloot echter dat ik deze dag ook een verdieping wilde. Niet alleen weer pas op de plaats en contact met mezelf, maar de verbinding met het hogere versterken. 

Om dit te bereiken, wilde ik de tijden van het monastieke getijdengebed aanhouden. Tijdens mijn verblijf in de Abdij van Egmond heb ik ervaren hoe waardevol dit voor mij was en hoe fijn ik dat ritme vond. Ik bekeek wat in mijn situatie thuis voor mij haalbaar zou zijn en zocht inspiratie om de dag goed door te brengen. 

Ik zocht de boeken uit waar ik uit wilde lezen en deelde de dag in, zodat alles voldoende tijd kreeg. Voor het Ochtend-, Middag- en Avongebed maakte ik gebruik van Het Klein Getijdenboek, dat ik hierin echt onmisbaar vind. Hierin staan per dag de juiste psalmen, hymnes en Schriftlezingen die bij elkaar horen en op die dag gelezen worden. 

Ik ben op tijd opgestaan, heb na het ontbijt en na de lunch een half uur buiten gelopen (ook in stilte) en heb de tijd ertussen doorgebracht met een heleboel zaken. Ik heb in een boek over Psalmen de Psalmen van die dag bestudeerd om ze beter te begrijpen (Psalmen zijn niet altijd heel toegankelijk, vind ik), ik heb het Evangelie van Mattheus gelezen en een groot deel van een boek over Benedictijnse spiritualiteit. Maar ik heb ook Frans gedaan, een brief geschreven, was opgevouwen en de planten water gegeven. En ook die laatste klussen kregen een iets andere dimensie omdat je ze met veel meer aandacht doet, juist omdat je geen afleiding hebt en al je aandacht op de klus voor je neus gericht is. 

Ik had de tijd verdeeld in blokken van een kwartier en was steeds, één, twee of drie kwartier met iets aan de slag. Op die manier had ik afwisseling, maar kon ik ook goed op tijd met iets beginnen op tijd weer stoppen. Het vergt wat discipline, maar dat is voor mij niet zo'n probleem. 


Voor mij was deze dag een heerlijke Control-Alt-Delete om weer de stilte te vinden die ik nodig heb en de verdieping waar ik in alle drukte ook niet altijd aan toe kom. Wat mij betreft heeft dit me echt iets opgeleverd en ik zal het zeker vaker doen. 

Er zijn natuurlijk vele vormen om een Stiltedag te houden, je kunt het laten bij even al je apparaten en social media uitzetten en verder je dag doorbrengen met een goed boek, of een geweldige serie, net wat voor jou nodig is om nieuwe energie op te doen. 

Even alles uitzetten is een heel goede methode om daarna weer 'aan te staan'. En als het goed is, neem je de stilte nog een tijdje mee, zodat je erop kunt teren als de hectiek weer losbarst. 

Reacties

 1. Heel mooi!
  Ik heb weleens een internetloze dag gehouden, dat is al een heel verschil. Als je er dan ook nog op deze manier structuur aan geeft, lijkt het me nog waardevoller.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms even dingen uitschakelen en een beetje afstand nemen is denk ik heel gezond. Af en toe een dag geen internet is daarvan een heel mooi voorbeeld.
   De structuur vond ik persoonlijk echt heerlijk, omdat je dan niet alleen maar de hele dag op de bank hangt (waardoor de televisie oid toch weer aantrekkelijk wordt)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Ik doe het denk ik op een andere manier. Ik zit voor mijn werk de hele dag achter de computer en dat probeer ik nu 's avonds meer los te laten. Het scheelt dat ik al mijn social media overboord heb gezet, alleen nog Linkedin maar daar post ik zelden iets (maar je mocht je baan eens kwijtraken). Als ik alleen ben pak ik een boek. Dat deed ik vroeger met een stuk muziek op en vaak ook de tv nog aan (zonder geluid). Ook dat heb ik losgelaten. Ik ben nog steeds gek op muziek maar lees meer en meer 's avonds in stilte. Muziek beluister ik veel gerichter en zelden als achtergrond. Dus ook een beetje 'uitzetten' af en toe en dat bevalt prima

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar, vooral als je veel tijd achter het scherm doorbrengt. Tijdens het online lesgeven merkte ik dat ik steeds minder op het internet zat omdat ik al zoveel achter het scherm zat. De manier waarop je met aandacht iets doet, zoals muziek luisteren ipv alleen als achtergrond, vind ik mooi!
   Groetjes,

   Verwijderen
 3. wat mooi
  zou voor mij ook goed zijn, heb vaak zoveel onrust in m'n hoofd (mede dankzij preT)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me lastig, zeker als het door de medicijnen komt. Wie weet kun je het proberen, of op een manier die voor jou prettig is of werkt. Even die afstand en even die rust (een soort stap uit de wereld voor een dag) kan soms heel helend werken.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Dag Bettina, wat een mooie dag had je! Ik probeer ook meer stilte te vinden. Ik mediteer elke dag via het centrum voor mindfulness. dat is via zoom, maar ik heb die sociale druk ergens wel nodig, ik denk dan dat ze op mij zitten te wachten, en dat werkt! Ik sla zelden over. Als ik een paar dagen niet heb gemediteerd (zoals nu door de herfstvakantie) dan voel ik heb meteen, dan ben ik onrustiger. Dus je moet zoiets blijven onderhouden! Ook ga ik nog eens op retraite, alvast een eerste goed voornemen voor 2022!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts