De Lijkwade van Turijn

De replica op ware grootte
Twee weken geleden was er bij ons in de kerk een bijzondere tentoonstelling, over de Lijkwade van Turijn. 

Nee, de echte is nog altijd in Turijn, die wordt absoluut niet uitgeleend, maar we hadden een replica op ware grootte. Daarbij waren er allerlei voorwerpen met interessante informatie en konden we een lezing bijwonen. 

De Lijkwade is een doek van meer dan vier meter lang en meer dan een meter breed. Op de Lijkwade is een afdruk te zien van een gewonde man, iemand die lijkt te zijn gegeseld, wonden aan zijn hoofd had, wonden aan polsen en voeten had en een wond in zijn zijde. 

Het doek duikt op in Constantinopel en komt met de Kruistochten naar Frankrijk, om uiteindelijk in Turijn te belanden. 

Er zijn allerlei onderzoeken geweest en het komt erop neer dat men eigenlijk nog niet weet hoe de afdruk op het doek is terecht gekomen. Het bloed is namelijk niet door het hele doek heen getrokken, maar zit alleen op een minuscule dunne laag aan de binnenkant. Het is geen verf of ander materiaal, en men heeft nooit kunnen repliceren hoe dit gebeurd zou moeten zijn. De moderne wetenschap weet dit gewoon niet. 


Lijkwade uit de 1e eeuw?

Er zijn allerlei aanwijzingen die aannemelijk maken dat het om een lijkwade uit de eerste eeuw na Christus zou kunnen gaan. Zo is het doek geweven op een bijzondere methode die in Judea gebruikelijk was. 

Uit DNA onderzoek blijkt dat het om een Joodse man gaat. Helaas was het bloed te oud om nog meer informatie prijs te geven, maar dit kon men nog net achterhalen. De man was in de lijkwade begraven met bloemen en uit stuifmeelonderzoek blijkt dat dit bloemen zijn uit de regio rond Jeruzalem. Ook het vuil bij de afdruk voetzolen is onderzocht en de samenstelling komt overeen met het stof en de grond in Jeruzalem. De munten op zijn ogen die een afdruk hebben achtergelaten zijn geslagen rond het jaar 30. 


Dit is wat de camera oppikt van het doek
(ziet er wazig uit, maar er was een
3D afbeelding van gemaakt,
heel bijzonder.)
Lijkwade van Jezus? 

Als het inderdaad echt een lijkwade uit die tijd is, is het dan ook de Lijkwade van Jezus? 

Als je kijkt naar de wonden die de gestorven man had, dan komen die stuk voor stuk overeen met de beschrijvingen uit de Evangeliën. De pols en voetwonden van de kruisiging, de slagen op de rug en de achterkant van de benen van de geseling, de wonden aan het hoofd van de doornenkroon, de wond in de zijde van de speer die in hem werd gestoken om te controleren of hij dood was; al deze wonden zijn te zien in de afdruk op de Lijkwade. 

We kennen verder geen verslagen van andere Joodse mannen die in deze tijd op deze manier ter dood zijn gebracht, dus het is zeker mogelijk. 


Vervalsing? 

Het zou natuurlijk een vervalsing kunnen zijn. Er is C14 onderzoek geweest en de verschillende onderzoeksinstituten die dit hebben onderzocht, plaatsen de lijkwade ergens in de 14e eeuw. Velen van ons zullen dit toch als overtuigend bewijs zien, immers, de wetenschap liegt niet. Maar ook de wetenschap kan zich vergissen. 

Voor het onderzoek zijn er namelijk vezels genomen uit de hoeken, die het meest vervuild zijn en bovendien hersteld en verstevigd waren met extra stof omdat ze begonnen te scheuren.  Het is dus niet ondenkbaar dat de C14 methode de vezels van de herstelwerkzaamheden heeft beïnvloed. Het schijnt dat er ook bacteriën op het materiaal voor kunnen zorgen dat een C14 datering er vele eeuwen naast zit. 

In middeleeuwse afbeeldingen van de kruisiging, zie je Jezus altijd met de spijkers door zijn handen. Dit was echter niet zoals de Romeinen een kruisiging uitvoerden, de spijkers gingen door de pols. Een middeleeuwse vervalsing had waarschijnlijk de wonden aan de handen laten zien, maar op de Lijkwade van Turijn zien we de verwondingen bij de polsen. 

Ook de manier van weven en bleken van het linnen komt overeen met de manier van werken in Judea in de 1e eeuw na Christus, en niet met de manier van bleken en weven in de Middeleeuwen. 

Het kan nog altijd een vervalsing zijn, maar dan is het wel een heel knappe en ook één waarvan de moderne wetenschap nog altijd niet weet hoe ze dat gedaan zouden hebben. 


Maakt het uit? 

Toen ik de afbeeldingen bekeek en naar de lezing luisterde, kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk niet uitmaakt of de Lijkwade van Turijn echt is of een vervalsing. Het zet je namelijk hoe dan ook aan het denken over het lijden van Jezus en het brengt je Jezus even heel dichtbij en dan is al het andere maar bijzaak. 

Het is een fascinerend stuk geschiedenis en een fascinerend artefact, of het nu echt is of niet. Ik ben blij dat de tentoonstelling in onze parochie is geweest, het was een bijzondere ontmoeting! 

Meer informatie over de rondreizende tentoonstelling is HIER te vinden. 

Beeld op ware grootte van de man uit de Lijkwade


Reacties

  1. Interessante materie! Ik had geen idee dat het zo'n lange doek was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook niet, het was heel indrukwekkend om te zien en zeker met alle informatie erbij.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts