De zeven zussen, Lucinda Riley (en de rest van de serie)

Iedereen zal waarschijnlijk al van Lucinda Riley en haar serie De zeven zussen hebben gehoord en velen zullen ook ten minste één van de boeken uit de serie hebben gelezen. De serie die wereldwijd miljoenen exemplaren heeft verkocht en iedereen in de ban houdt. 

Het is het verhaal van zes jonge vrouwen, die als baby zijn geadopteerd door een rijke zakenman. Ze zijn opgegroeid in een bevoorrechte situatie op een privé-eiland in het meer van Geneve, met alle mogelijkheden die er maar voor geld te koop zijn. 

Pa Salt, zoals hij door zijn dochters wordt genoemd omdat hij altijd een beetje ziltig rook omdat hij zo vaak op zee te vinden was, gaf weinig prijs over zijn verleden. 

Hij noemde zijn dochters naar de Plejaden, een Griekse mythe over de zeven nimfen, de dochters van Atlas en Pleione. Er is ook een sterrenbeeld naar deze groep vernoemd. De zevende zus is echter nooit gekomen, omdat Pa Salt die nooit heeft kunnen vinden. 

Dan sterft echter Pa Salt en voordat zijn dochters thuis zijn gekomen, heeft de begrafenis al plaatsgevonden op zee. Voor elk van de dochters is er een brief, én de coördinaten van de plek waar ze vandaan komen, mochten ze naar hun verleden op zoek willen gaan. Elk deel gaat vervolgens over de zoektocht van één van de zussen naar haar verleden, in allerlei delen van de wereld. 

Ik was nog niet aan de serie begonnen, maar vriendin E. raadde mij het aan en zo ben ik er deze vakantie enigszins aarzelend mee begonnen. Ik hoopte op boeken die heerlijk weg zouden lezen, ik vreesde een te hoog bouquetreeks gehalte. 

De minpunten

Allereerst wat er op de serie aan te merken is. Heel geloofwaardig is het verhaal natuurlijk niet. Je moet echt je ongeloof op een laag pitje zetten en de weelderige setting van de uberrijken (prive-eiland, jacht, vliegtuigen etc) voor lief nemen. Het verhaal van een steenrijke zakenman waarvan niemand weet welke zaken hij eigenlijk doet, die zes meisjes adopteert, is ook niet heel geloofwaardig. 

Nuance is ook ver te zoeken. De zes meisjes zijn allemaal bloeimooi, super getalenteerd en slim. Er is er nooit één bij die er heel gewoontjes uitziet en verkoopster is in een winkel oid :-) 

Met de schrijfstijl in het eerste boek had ik ook wat moeite, teveel bijvoeglijke naamwoorden vind ik nooit echt een teken van een goed geschreven verhaal. Een zin als; Ze ging sierlijk zitten op de roomwitte bank vertelt mij al twee dingen die me niet interesseren. Gelukkig werd dit in in latere delen een stuk minder en stoorde me het niet meer zo. 

Maar toch, maar toch

Het bovenstaande klinkt niet best en misschien denk je dat deze serie niks voor jou is. Gelukkig blijft het niet bij bovenstaande punten, want als dit het enige was, zou de serie inderdaad niet boven die bouquetreeks uitkomen en dat doet het wel. Mijlenver erboven zelfs. 

Wat maakt deze boeken ondanks die minpunten, toch gewoon heel erg goed? 

Ten eerste de historische achtergrond. In elk boek gaat één van de zussen op zoek naar haar achtergrond en daarbij komt ook een heel interessante periode in de geschiedenis van dat land tot leven. 

In boek één gaat oudste zus Maia naar Brazilië en gaat het historische deel over de bouw van het Cristo-beeld in Rio de Janeiro en Parijs in de jaren '20. In het tweede deel gaat zus Ally naar Noorwegen en speelt het historische deel zich af in de 19e eeuw als Grieg de muziek voor Peer Gynt heeft gecomponeerd. In deel drie komen zowel Alice Keppel als Beatrix Potter voor in Edwardiaans Engeland en in deel vier gaan we naar Australië, waar we meer te weten komen over de behandeling van Aboriginals en Aboriginalkunst.

In de laatste delen komen Spanje, Kenia en Ierland aan bod, maar deze heb ik nog niet gelezen, dus ik kan niet vertellen hoe het precies zit.

De historische gedeeltes zijn echt goed geschreven en zijn een mooie mix van werkelijke historische personen en de verzonnen personages. Ook de historische details zijn goed in het verhaal verwerkt, zonder dat dit het verhaal hinderlijk onderbreekt. 

Heel intrigerend is ook het mysterie van Pa Salt. Wie is hij, wie was hij en waarom heeft hij juist deze meisjes meegenomen naar het landgoed Atlantis? (Er zijn ook allerlei theorieën over of hij werkelijk dood is of dat er meer aan de hand is).

En hoe zit het met de historische gedeeltes, speelt Pa Salt daarin ook steeds een rol en zo ja, welke? En hoe zit het met die andere man die dood gaat als Pa Salt ook is overleden? In elk deel komen er meer aanwijzingen, maar ik geloof dat we pas in het allerlaatste deel de werkelijke situatie te weten zullen komen. Die aanwijzingen die we beetje bij beetje krijgen zijn echter ook een reden om dóór te willen lezen, je wordt gegrepen door dit geheimzinnige verhaal. 

Knap ook hoe Lucinda Riley speelt met de Griekse mythologie en delen hiervan gebruikt om extra lagen in het verhaal aan te brengen. 

De verhalen van de zussen zijn interessant en heel verschillend van elkaar, en ook dit wist mijn belangstelling goed vast te houden. Geen slechte prestatie als elk boek tussen de 500-600 pagina's dik is. 

Conclusie

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik De zeven zussen zó goed en zo verslavend zou vinden. Ik begon een tikje afwachtend (en misschien ook een beetje sceptisch) aan deel één, om na de eerste honderd pagina's al meteen deel twee te kopen. Ik wist dat ik die er meteen achteraan wilde lezen. 

De ochtend dat ik deel twee uit had, dat ik echt prachtig vond, kocht ik deel drie, vier en vijf. De andere delen moeten even wachten tot mijn salaris weer gestort is, maar komen ongetwijfeld ook in de kast te staan.

Helaas is Lucinda Riley overleden voor ze het laatste boek kon afmaken, maar zoals ik heb gelezen wordt dit boek geschreven door haar zoon, op basis van haar aantekeningen en dictaten. De lezers blijven dus niet achter met heel veel vragen en een verhaal dat niet af is. (daar ga ik in ieder geval vanuit!)

In een serie van acht boeken is er altijd de kans dat er enkele delen minder aanspreken. Ik ben bezig met deel vijf en dit komt naar mijn idee echt heel moeizaam op gang. Of dit aan het verhaal ligt, of aan het feit dat ik ze vrij snel achter elkaar las en dat ik even een pauze moet nemen, weet ik niet. Ik hoop dat het bij deze dip blijft, want de eerste vier delen vond ik in ieder geval erg mooi. 

Deel één tot en met vier kan ik echt aanraden, mijn oordeel over deel vijf schort ik nog even op en de latere delen heb ik nog niet gelezen. Maar ik verheug me er al wel op. 


De zeven boeken tot nu zijn: 

De zeven zussen (over Maia) (Brazilie) 

Storm (over Ally) (Noorwegen)

Schaduw (over Star) (Engeland) 

Parel (over CeCe) (Australie) 

Maan (over Tiggy) (Spanje) 

Zon (over Electra) (Kenia) 

De zevende zus (over Merope) (Ierland) 

De boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Xander, en vertaald door: Dieuwke van der Veen, Erica Disco en Kees van Weele. 

Reacties

  1. Het lijkt me nog steeds helemaal niks, maar ja, ik heb er wel vaker naast gezeten met boekenseries die ik, toen ik ze uitprobeerde, hartstikke leuk vond. Dus, wie weet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geef heel eerlijk toe dat ik echt niet had gedacht dat ik deze serie zo leuk zo vinden, het verbaast me echt! Maar jou een beetje kennende en ook wetende wat jij leest als ' fluf' , vermoed ik dat deze boeken inderdaad jou niet heel erg zullen aanspreken. Ik zou je dan ook niet aanraden de serie nu bovenaan de lijst te zetten!!

      Groetjes,

      Verwijderen
    2. Ook ik jubelde al eerder, met enig schaamtegevoel, over deze reeks: https://detheetante.blogspot.com/2019/01/de-eerste-van-de-zeven-zussen.html
      Ik vind het nog steeds fijne boeken, die een betere kaft verdienen (naar het schijnt vond Riley zelf het ook jammer dat deze boeken zo boeketreeksig in de markt werden gezet) Ik spaar deze boeken op voor als ik weer eens alleen het vliegtuig moet nemen, dat is namelijk zooooo buiten mijn comfortzone dat ik dan een lekker boek moet hebben!

      Verwijderen
    3. Ja, helemaal mee eens, de covers geven er een soort flutromanlook aan, en ze zijn echt beter dan dat. En het zijn boeken waar je helemaal in weg kunt duiken, dus ik snap dat je die meeneemt het vliegtuig in!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts