Art op Zuid

Marcel Pinas, Fanka Tiki
In Amsterdam Zuid, in de wijk die Berlage ontworpen heeft, staat een geweldige tentoonstelling. Het project heet Art op Zuid en wordt al voor de zevende keer georganiseerd. In een route vanaf Station Zuid  via de Minervalaan en de Apollolaan kun je langs 70 beelden en sculpturen lopen. 

Zo'n vijftig kunstenaars doen aan deze Biënnale mee en het zijn kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er is uiterst abstract werk te zien, figuratief en alles ertussen in. 

De curator is de directeur van De fundatie in Zwolle, Ralph Keuning en het is aan hem te danken dat deze tentoonstelling zo divers is. Het thema is dit jaar Imagine en hiermee worden allerlei dwarsverbanden aangelegd. 

Vriendin A. en ik hebben vorige week de route grotendeels gelopen en we hebben genoten. Natuurlijk zijn er bij zo'n grote verzameling altijd een paar werken die je minder aanspreken (of helemaal niet), maar er was heel veel dat me wél aansprak of waar ik heel erg blij van werd. 

Prachtig vond ik het werk van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas, Fanka Tiki. Maar ook de drie beelden van Nel van Lith, Beest, Gewichtheffer en Zittende vrouw, spraken ons heel erg aan. 

Nel van Lith, Beest

Nel van Lith, Gewichtheffer

Nel van Lith, Zittende vrouw


Net zoals de 100 Heads van Marc Quin, of de glanzende bol van Ronald Westerhuis. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Bij Art op Zuid is er meer dan genoeg te vinden, voor iedereen.

(één van de) 100 Heads van Marc Quin (er stonden er tien)

 
Shine door Ronald Westerhuis

100 Heads door Marc Quin

Leuk is dat je een app kunt downloaden (voor nog geen 5 euro) waarmee je bij elk kunstwerk uitleg krijgt. Vaak zorgt deze extra informatie voor een beter begrip van het kunstwerk en daarmee ook voor meer waardering. 

We hebben de route van ongeveer 5 kilometer niet helemaal gelopen, er is een klein stukje dat we niet gezien hebben, maar op een gegeven moment zijn we gaan lunchen en dat was ook heel gezellig. 

Van deze drie onderstaande kunstwerken, die ik elk heel bijzonder vond, heb ik helaas geen informatie over titel en kunstenaar, aangezien ik volkomen vergeten ben om dat te fotograferen. 
Als je deze fantastische tentoonstelling ook wil bezoeken dan kan dat nog tot 17 oktober 2021. HIER is meer informatie te vinden en op deze website kun je ook de app downloaden. 

Wij vonden het in ieder geval een geweldige ervaring om zoveel moois te zien, terwijl je wandelt en elke keer opnieuw verrast wordt. Aanrader!

Reacties

 1. Superfijne bespreking, ik liep als het ware even met je mee, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen, dank je wel! Was echt zo leuk om op deze manier zoveel moois te zien.
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts