Vooruitblik: tentoonstellingen eerste helft van 2023

Hier een overzicht van een aantal mooie tentoonstellingen die in de komende maanden in een aantal Nederlandse musea te zien zullen zijn. Zoals altijd is dit geen volledige lijst, maar meer een weergave van de tentoonstelling die mij aanspreken en waar ik zelf naar toe zou willen gaan. 

Let op, in veel musea gelden nog altijd beperkingen en moet je bijvoorbeeld een tijdslot reserveren. Kijk op de websites voor de bijzonderheden. 


Frans Huysmans en de Bergense school in het Noord Veluws museum in Nunspeet

De Bergense school stond bekend om haar expressionistische stijl en Frans Huysmans was hier een vertegenwoordiger van. Zijn kleurrijke en kubistische werken laten zien waar de Bergense school om draaide. Toch is hij niet heel erg bekend geworden en deze tentoonstelling wil hier verandering in brengen. Twee werken die bij elkaar horen, namelijk twee versies met hetzelfde onderwerp zullen voor het eerst weer bij elkaar horen. (Gewoonlijk hangt één in het Singer museum en de ander bevindt zich in het Stedelijk museum in Alkmaar). 

14 januari 2023-15 juni 2023

Meer informatie HIER


Kees van Dongen in het Singer museum Laren

Het blauwe hoedje is een schilderij dat het Singer museum al vanaf het begin in haar bezit heeft, het schilderij werd namelijk aan Anna Singer geschonken. Dit schilderij is de aanleiding voor een tentoonstelling over de schilder ervan: Kees van Dongen. Deze kunstenaar werd een van de bekendste en meest geliefde Nederlandse schilders. Deze tentoonstelling gaat over het begin van zijn carriere, rond 1900 toen hij doorbrak in Parijs en er zijn werken te zien uit verschillende Nederlandse en buitenlandse musea. 

17 januari - 7 mei

Meer informatie: HIER


Brave new world in Museum De fundatie in Zwolle

Deze tentoonstelling laat de schilderijen zien van 17 hedendaagse internationale kunstenaars, die de schilderkunst naar een nieuw niveau brengen. In hun werken komen traditie en de moderne wereld samen, worden er nieuwe kaders gesteld en nieuwe perspectieven geopend. 

28 januari 2023-11 juni 2023

Meer informatie HIER


Kiezen voor Vincent in het Van Gogh museum in Amsterdam

In deze heel persoonlijke tentoonstelling wordt verteld hoe een familie collectie kon uitgroeien tot dit museum. Geschiedenis van een familieportret is het verhaal van Vincent, maar ook zijn broer Theo die hem altijd steunde en Theo's echtgenote Jo die haar leven wijdde aan de nalatenschap van Vincent. 

10 februari 2023 - 10 april 2023

Meer informatie HIER


Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam

In deze tentoonstelling zijn voor het eerst 28 van de 37 bekende Vermeers bij elkaar gebracht, uit collecties uit binnen- en buitenland. Nog nooit eerder waren er zoveel Vermeers bij elkaar te zien. Johannes Vermeer behoeft waarschijnlijk geen introductie, deze Delftse schilder die ons onder andere Het melkmeisje en Het meisje met de parel heeft geschonken. 

Het meisje met de parel is tot 30 maart 2023 te zien in deze tentoonstelling, daarna gaat het terug naar het Mauritshuis in Den Haag. 

10 februari 2023-4 juni 2023

Meer informatie: HIER


De Bentvueghels in het Centraal museum Utrecht 

Rond 1620 vestigden zich Nederlandse kunstenaars in Rome die zich lieten inspireren door de kunst in deze stad. Zij vormden een kleurrijke groep, die bekend stond om het feesten en drinken dat er gedaan werd, maar de kern was de onderlinge verbondenheid en de schilderkunst. 

11 februari - 4 juni 2023

Meer informatie HIER


Sofonisba Anguissola Rijksmuseum Twente in Enschede

In deze tentoonstelling staat de bekendste vrouwelijke portretschilder van de Renaissance centraal: Sofonisba Anguissola. Andere kunstenaars uit die tijd roemen haar techniek en de levensechtheid van haar portretten. De tentoonstelling gaat over drie belangrijke periodes in haar leven, haar jeugd in Cremona, haar tijd als hofdame aan het Spaanse hof en haar laatste periode op Sicilie en in Genua en duidelijk wordt hoe het mogelijk is dat deze vrouw uitgroeide tot zo'n groot schilder. 

11 februari 2023- 11 juni 2023

Meer informatie HIER


Het oog van Jan Veth in het Dordrecht museum

Jan Veth was niet alleen een kunstcriticus, hij was zelf ook een zeer gewaardeerd portretschilder. Rond 1900 was hij een belangrijke stem in de Nederlandse kunstwereld. In deze tentoonstelling zien we niet alleen zijn werken, maar ook wat hij heeft betekent voor de kunst in andere opzichten. Als iemand die goed observeerde, betrokken was bij monumenten, de opzet van het Rembrandthuis en nieuwe talenten als Van Gogh en Toorop herkende. 

18 februari 2023-3 september 2023

Meer informatie HIER


Van Gogh, Cézanne, le Fauconnier en de Bergense school in het Stedelijk museum Alkmaar

Drie beroemde kunstenaars van de 20e eeuw hebben de hoofdrol in deze tentoonstelling. Deze kunstenaars hebben namelijk een enorme invloed gehad op de kunstenaars hier in Nederland en ook de kunstenaars die behoren tot de Bergense school. 

29 april 2023-3 september 2023

Meer informatie HIER


Van Gogh in Auvers-sur-Oise in het Van Gogh museum in Amsterdam 

De laatste maanden van zijn leven bracht Vincent door in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise. Hier schilderde hij nog enige meesterwerken die tot op de dag van vandaag bekend zijn. Hier zou hij ook in juli 1890 een einde maken aan zijn leven. Hij was zo enthouasiast begonnen, dit zou een nieuw begin voor hem worden en hij wilde nieuwe wegen inslaan. De gevoelens van verlatenheid en somberheid bleken echter te veel voor hem. 

In deze tentoonstelling zien we de ontwikkeling die Vincent in deze maanden doormaakte, maar ook hoe zijn reputatie groeide na zijn dood. Er zijn hier zo'n vijftig schilderijen en twintig tekeningen die nog nooit samen te zien zijn geweest. 

12 mei-3 september

Meer informatie HIER


Molukkers in Drenthe in het Drents museum in Assen 

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is niet altijd een mooie geschiedenis. In deze tentoonstelling is te zien hoe de Molukkers in Drenthe terechtkwamen en hoe het hen hier verging. 

6 april 2023-1 oktober 2023

Meer informatie HIER


Bisschop in het Fries museum in Leeuwarden

De 19e eeuwse Friese kunstenaar Christoffel Bisschop was gefascineerd door het verleden. Zijn werk, maar ook dat van zijn echtgenote, de Engelse Kate Bisschop-Swift, doet denken aan de oud-Hollandse meesters. Deze tentoonstelling laat niet alleen hun werken zien, maar ook hun inspiratiebronnen, tijdgenoten en hoe zij leefden. 


17 juni 2023-7 januari 2024

Meer informatie HIER

Reacties

 1. Ook een aanrader: de tentoonstelling van Jacobus Vrel in het Mauritshuis. Zijn schilderijen werden soms ook toegeschreven aan Johannes Vermeer, en dat maakt meteen duidelijk dat Vrel een bijzondere schilder was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor deze mooie aanvulling, lijkt me ook een prachtige tentoonstelling!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts