Een paar aanpassingen

Soms moet je je afvragen wat je doet en waarom je dat ook alweer doet. Want situaties veranderen en wat eens werkte, hoeft niet altijd te blijven werken. 

Ik heb mijn blog sinds 2011, en in 2015 heb ik al een aanpassing gemaakt door de frequentie van publiceren terug te brengen naar drie keer per week. De afgelopen acht jaar heb ik een schema gehanteerd van een boekbespreking op maandag, een foto op woensdag en een algemeen artikel op vrijdag. 

Al sinds vorig jaar, of misschien zelfs al langer, ben ik echter aan het denken wat ik wil met mijn blog. Ik merk namelijk dat er bepaalde dingen zijn veranderd in mijn leven, en dit heeft ook weerslag op mijn blog. 

Ik ga bijvoorbeeld minder op vakantie en heb in de afgelopen paar jaar minder tentoonstellingen bezocht dan voorheen. Ik heb ook dit jaar een paar nieuwe hobby's gekregen waar ik ook tijd aan wil besteden. Een goede boekbespreking of een leuke bespreking van een tentoonstelling maken, of een interessant achtergrondartikel schrijven, kost allemaal tijd en energie. 

Ongemerkt begon ik de afgelopen maanden toch weer een bepaalde druk te voelen. Om bepaalde dingen te doen zodat ik erover kon schrijven, om bepaalde boeken te lezen zodat ik erover kon bloggen. Het is natuurlijk belachelijk dat een blog zou dicteren wat ik doe, dus dat heb ik losgelaten. Nu is dit toch een jaar van loslaten en dat betekende ook dat ik veel heb nagedacht over hoe ik het dan wel wil op het blog. 

Welke boeken wil ik bespreken, welke dingen wil ik delen en hoe kan ik goede en leuke stukjes schrijven waar ik zelf tevreden over ben en die daadwerkelijk iets toevoegen, zonder in herhaling of geneuzel te vervallen? 

Mijn oplossing is dat ik de frequentie terugbreng naar één artikel per week. Ergens in het begin van de week (waarschijnlijk dinsdag, maar dit staat niet vast) komt er een artikel en dit kan van alles zijn, een boekbespreking, een tentoonstelling, iets over het balkon, of wat dan ook. Hierin ligt niks vast. Als ik nog een leuke foto heb die ik wil delen, zal dat eind van de week zijn. 

Op deze manier hoop ik de druk weer weg te halen en mijn plezier in het bloggen te houden. 

Reacties

 1. Prima oplossing! Ik merk ook weleens dat ik niet zo'n zin heb om over een bepaald boek te schrijven en dan vraag ik me af: moet ik even een drempel over of heb ik hier echt niks over te melden? Een lagere frequentie zal geen lezer je verwijten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, he? Dat denk ik ook niet :-) Eens kijken of dit me beter bevalt.

   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 2. Ik kan dat helemaal begrijpen, gezien de recente beslissing over mijn eigen blog. Bloggen moet niet voelen als een plicht, maar als iets dat je voor je plezier doet. Hopelijk komt dat plezier voor jou hiermee weer terug. Ik zal in ieder geval met veel belangstelling je blog blijven lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik hoop het hiermee inderdaad leuk te houden, want dat moet het wel zijn!
   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 3. Goed idee, Bettina. Ik laat werken aan mijn blog altijd maar een beetje afhangen van mijn stemming. Het moet leuk blijven. Soms schrijf ik vrijwel elke dag iets, maar het kan ook zomaar een week of meer stilliggen. Plezier in het schrijven is het belangrijkst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat ineens anoniem boven, maar ik ben je oud-collega Kees Klok.

   Verwijderen
  2. Plezier erin houden is inderdaad belangrijk, eens kijken of het zo leuk blijft :-) En Google doet gek de laatste tijd. Maar dank je wel!

   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 4. Groot gelijk, ik blijf het uiteraard gewoon volgen net als al die blogs van mensen die stoppen hoor, ze blijven gewoon in het rijtje staan. Je weet maar nooit of iemand ergens op terugkomt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik heb geen idee hoe het verder gaat lopen :-) Eerst maar eens zien hoe dit bevalt.

   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 5. Hoi Bettina, dit lijkt mij een goede beslissing. Ik vind het sowieso al ongelooflijk dat je al meer dan 12 jaar met de regelmaat van een klok publiceert. IK schrijf met horten en stoten, soms 2 weken iedere dag een stukje, maar ook wel eens weken of zelfs maanden helemaal niets. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is echt alweer een hele tijd en een hele hoop artikelen (ik sta er zelfs soms ook een beetje versteld van). Ik hoop dat ik het hiermee leuk kan houden, want is wel belangrijk.

   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 6. Waarom überhaupt met jezelf afspreken op welke dag je wat gaat schrijven?
  Dat is een vraag die ik mij op een gegeven moment ging stellen en dan ook over heel veel andere dingen die ik mijzelf oplegde om te gaan doen. Lijstjes noemde ik dat altijd in mijn hoofd. Na jaren worstelen ben ik een behoorlijk end gekomen in het loslaten van die lijstjes, loslaten van het moeten en gaan voelen wat ik nu werkelijk wil met mijn vrije tijd. Niet gemakkelijk maar ik vond die worsteling de moeite waard. Wie weet dat je er ook wat aan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, de Google-account optie doet het niet. Ik ben Niekchen, heb wel eens eerder op je blog gereageerd. :-)

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je reactie, Niekchen, en inderdaad fijn om te lezen hoe anderen hier ook mee kunnen zitten. Voor mij heeft het jarenlang heel goed gewerkt, mijn schema gaf me overzicht en zorgde ervoor dat ik een mooie afwisseling kon maken, maar op dit moment werkt het niet meer. En daarom laat ik inderdaad los, of in ieder geval losser :-) We zullen zien of dit werkt. En zo niet, dan kijk ik wat ik nog anders kan doen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts