Reader, I married him, Tracy Chevalier

Reader, I married him is één van de meest bekende zinnen in de Engelse literatuur. Jane Eyre die ons op het einde van haar verhaal vertelt dat ze getrouwd is met Rochester. Een baanbrekende uitspraak, omdat Jane hier de actieve partij is, zij trouwt met hém. Geen gebruikelijke situatie in 1847.

Dit is één van de redenen dat Jane Eyre nog altijd een boek is dat gelezen wordt, herlezen wordt, dat tientallen malen verfilmd is en waar allerlei variaties en varianten van bestaan. 

In 2016 heeft Tracy Chevalier een bundel samengesteld met 21 korte verhalen, geïnspireerd door de zin Reader, I married him. Dit was een opdracht van Brontë Society, ter ere van de 200e verjaardag van Charlotte Brontë. 

Sommige verhalen gaan over Jane Eyre zelf, bijvoorbeeld vertelt vanuit het gezichtspunt van Grace Pool, of waarin Mr. Rochester probeert om zijn echtgenote in relatietherapie wijs te maken dat er nooit een andere echtgenote op zolder is geweest. Ook is er een heel originele versie waarin Jane Eyre zich in een soort post-apocalyptische wereld afspeelt. 

Sommige verhalen nemen de zin heel letterlijk en gaan over huwelijken; een huwelijk waarbij opeens andere mensen trouwen, een inkijkje in het huwelijk van Wallis Simpson en wat gebeurt er met een huwelijk als het tijdens de trouwerij helemaal mis gaat? 

En enkele nemen iets meer vrijheid en gebruiken alleen elementen uit Jane Eyre om de connectie te maken. Een vrouw gebruikt het verhaal van Jane Eyre om een groep jongens iets te leren over hoe ze een hond moeten behandelen en welke zin schrijf je in het logboek tijdens een wandeling als je medewandelaar Jane Eyre leest?

Aan de bundel hebben niet de minste schrijfsters meegewerkt, Tracy Chevalier zelf heeft een bijdrage geleverd, maar ook verhalen van Jane Gardam, Emma Donoghue, Elif Shafak, Susan Hill, Esther Freud en Audrey Niffenegger en nog vele anderen staan hierin. 

Natuurlijk zitten er in een bundel zoals deze altijd een paar verhalen die erboven uit springen en enkele die je minder aanspreken, maar ik vond bijna elk verhaal hier van hoge kwaliteit, er waren er maar een stuk of drie die me echt niet aanspraken. Ik vond het vooral ook leuk om te zien wat nu precies de connectie met Jane Eyre is. Soms is dat meteen duidelijk, maar soms is het ook even nadenken. En er was er ook een waar ik er niet helemaal uitkwam :-).  

Hoe dan ook, de verhalen zijn origineel en goed geschreven en over het algemeen een plezier om te lezen voor elke Brontë-fan. Aanrader!

(Dank je wel, Reineke, dat je me deze bundel gegeven hebt!)


Uitgegeven in 2016

Bladzijdes: 282

Geen Nederlandse vertaling


Reacties

Populaire posts