Stormvogel, Conn Iggulden

De Rozenoorlogen, de periode van burgeroorlogen tussen verschillende takken van het koninkijk huis in de 15e eeuw in Engeland, mogen zich verheugen in een grote belangstelling de laatste tijd (zou dat komen door het succes van Game of Thrones?) Philippa Gregory heeft een serie van vijf boeken geschreven die zich in deze tijd afspelen en hier is zelfs een televisieserie van gemaakt.

Conn Iggulden, die ik kende van een uitstekende serie over Julius Caesar, heeft met Stormvogel een eerste deel geschreven van wat ook een serie over de Rozenoorlogen gaat worden, maar daar houdt verder alle vergelijking op.

In de proloog zijn we aanwezig in de sterfkamer van koning Edward III in 1377, waarbij zijn drie zonen aanwezig zijn. De nazaten van deze zonen zouden het koninkrijk een aantal jaren later verscheuren in hun ambitie en hun honger naar de troon.

Toen Hendrik V stierf, liet hij een enorm rijk achter met grote bezittingen in Frankrijk. Zijn jonge zoontje, de nieuwe Hendrik VI, was geen man zoals zijn vader was. Hij groeide niet op tot een krijger of vechter, maar tot een simpele man die vooral zijn tijd doorbracht met bidden. Hij was niet in staat om de oorlog met Frankrijk door te zetten en de adviseurs van de koning zochten een oplossing.

Om een vrede met Frankrijk te bewerkstelligen moest er een verdrag gesloten worden en dat gebeurde in 1443. De overeenkomst was dat men voor de komende twintig jaar vrede zou sluiten. Verder zou Hendrik VI trouwen met een nichtje van de Franse koning; Margaret van Anjou en de Franse koning zou de gebieden Maine en Anjou terugkrijgen van de Engelsen.

Geen slechte ruil, alleen had niemand die gevraagd aan de vele Engelse boeren die een bestaan hadden opgebouwd in Maine en Anjou. Zij werden nu zonder pardon door het Franse leger van hun land gegooid. De meeste van deze boeren zijn oud soldaten en boogschutters, die nu de wapens weer opnemen om wat zij als hun land zien te verdedigen. De Franse koning echter ziet dit als schending van het verdrag en besluit om dan niet alleen Maine en Anjou terug te nemen, maar ook de andere gebieden die nog van Engeland waren zoals Normandië.

Ondertussen was de situatie in Engeland zelf ook niet erg zeker, met een koning die tot weinig in staat was nadat hij geveld werd door een ziekte. De koningin was intelligent en dapper, maar ook jong en onervaren en ze had nog weinig inzicht in wie er te vertrouwen was en niet.

In het land komen er opstanden en rellen en een leger van opstandige boeren valt op een gegeven moment zelfs Londen aan.

De enige die garen spint bij deze ontwikkelingen is Richard, hertog van York, die nu zijn kans schoon ziet om het land te gaan regeren.

Conn Iggulden is een goed schrijver, in zijn eerdere historische series heeft hij dat al laten zien.
Ook in Stormvogel weet hij moeiteloos de verschillende historische personen en ontwikkelingen tot leven te wekken, met oog voor detail, maar zonder ellenlange uitleg die de vaart uit het verhaal kunnen halen. Overduidelijk heeft Conn Iggulden heel veel research gedaan en een keurige historische verantwoording geeft precies aan waar hij de feiten een beetje heeft omgebogen voor het verhaal.

Hij heeft ook een paar heel fijne personages geschapen, zoals meesterspion Derrihew Brewer, de architect van het verdrag met Frankrijk en de man die wanhopig probeert om zijn koning te beschermen tegen de machinaties van de vileine Richard van York.

Kortom: een boek om in één keer uit te lezen om daarna met smart te wachten op het volgende deel.

Deze uitgave is nog een mooie gebonden editie met een leeslint en mooie getekende kaarten en een stamboom aan de binnenkant.

Originele titel: War of the Roses book one: Stormbird
Uitgegeven in 2013
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij Luiting-Sijthoff
Nederlandse vertaling: VOF De taalscholver
Baldzijdes: 502

Reacties

Populaire posts