Tentoonstelling: Aert Schouman, koninklijk paradijs

In 1710 werd in Dordrecht de kleine Aart Schouman geboren. Zijn vader was schipper, maar Aert liet al snel zien dat hij talent had voor tekenen en schilderen en op zijn vijftiende mocht hij hiervoor in de leer.

Hij ontwikkelde zich tot een allround kunstenaar die schilderde, tekende en etsen en gravures maakte, maar hij specialiseerde zich vooral in het schilderen van de natuur. En dan niet de gewone natuur die buiten te zien was op het platteland, maar de exotische dieren die te vinden waren in de buitens van rijke mensen. 
Pauw en eenden opgejaagd door hond.
1766
Hij schilderde landschappen met allerlei dieren die gewoonlijk niet in het Nederlandse landschap te vinden zijn, zoals flamingo’s, apen en zelfs een olifant, en dat alles met een zeer Hollands molentje erbij. 

Hij maakte deze grote schilderingen voor de huizen van de rijken, die graag in een kamer op alle wanden en zelfs op het plafond schilderingen wilden laten zien, het liefst van hun eigen menagerie.

Een van de meest prestigieuze opdrachten die hij kreeg, was het schilderen van behang voor de eetkamer van stadhouder Willem V. Nadat de stadhouder en zijn gezin in 1795 het land ontvluchtten, werd het behang opgerold op zolder gelegd, waar het pas in 1975 weer werd gevonden. Het is gerestaureerd en na deze tentoonstelling gaat het naar de eetkamer van Huis ten Bosch.
De nagebouwde eetkamer, zoals die er moet hebben uitgezien

Detail van groot paneel

Hertjes in de hoek
Aert Schouman was een meester in het schilderen van vogels, zoals je kunt zien in de mooie tentoonstelling die er op dit moment in het Dordrechts museum te zien is. Je ziet hier namelijk niet alleen de schilderijen, maar ook de opgezette vogels die afgebeeld zijn, zodat je meteen kunt zien hoe mooi Aart Schouman dit deed. 
Er is een behoorlijke collectie bijeengebracht uit verschillende musea en verzamelingen, waardoor je een goed beeld krijgt van de veelzijdigheid en de vaardigheid van Aert Schouman. De leuke extra’s zijn voorbeeld een nagebouwd kabinet met allerlei geweldige verzamelingen, of de voorbeelden van zijn navolgers.
Boerenzwaluw met aardbeienplant
Een aimabele man en een groot kunstenaar, die best meer bekendheid mag krijgen.

De tentoonstelling Aert Schouman, koninklijk paradijs is net vorige week door koningin Máxima geopend en zal nog tot 17 september 2017 te zien zijn in het Dordrechts museum. De moeite waard om voor naar Dordrecht te gaan!

Reacties

Populaire posts