Vooruitblik: Tentoonstellingen najaar en winter 2017-2018

Opnieuw een klein overzicht van een aantal mooie of bijzondere tentoonstellingen die in de komende maanden in de Nederlandse musea zijn te vinden. Dit lijstje is natuurlijk verre van volledig, en er zijn ongetwijfeld in vele andere musea in Nederland ook heel mooie tentoonstellingen te zien. 
Want oh, wat worden we weer verwend met prachtige dingen die we mogen bezoeken. Ik kan er nu al van genieten!

Stedelijk museum in Amsterdam: Geboren buitenlanders
Migratie is niets nieuws, maar is vandaag de dag soms een beladen onderwerp. Het Stedelijk Museum heeft de komende tijd een aantal tentoonstellingen die hierop ingaan. In deze tentoonstelling staat de vraag centraal hoe kunst en migratie zich tot elkaar verhouden. Hoe migratie kunstenaars beïnvloed, hoe zij de gevolgen van migratie in beeld brengen, hoe de migratie van nu verschilt van de migratie van vroeger, deze aspecten en nog veel meer komen aan bod in deze veelzijdige tentoonstelling.
Francis Alys
23 september 2017- 3 juni 2018
Meer informatie: HIER

Hermitage in Amsterdam: Hollandse meesters uit de Hermitage
Tsaar Peter de Grote begon al met het verzamelen van schilderijen voor het in de mode was, toen hij 25 was, kocht hij al een eerste schilderij van Rembrandt. De Russische tsaren zijn sinds die tijd dol gebleven op de werken van de Nederlandse meesters uit de 17e eeuw en hebben er vele aangekocht. Op deze manier is de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg de grootste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland geworden.
Nu komen er meer dan zestig werken even terug in Nederland, sommige voor het eerst in 350 jaar. Denk hierbij aan Flora van Rembrandt, maar ook schilderijen van Frans Hals, Govert Flinck, Jan Steen, Paulus Potter en nog veel meer bekende en minder bekende schilders uit de Gouden Eeuw.
Rembrandt
7 oktober 2017-27 mei 2018
Meer informatie HIER

Singer museum in Laren: Mooiste modernisten
De periode 1870-1930 is voor de Nederlandse kunst een bloeiperiode. Er ontstaan groepen kunstenaars die elk in hun eigen stijl schilderen, zoals de Haagse, Larense en Amsterdamse school en er ontstaan in de nieuwe eeuw nieuwe stijlen die de collega’s in het buitenland inspireren. Het echtpaar Singer heeft veel van deze nieuwe kunstwerken aangekocht en hun collectie is dan ook de basis voor deze tentoonstelling, waarin het mooiste werk van de Nederlandse schilders verzameld is.
Kees van Dongen
10 oktober 2017- 7 januari 2018
Meer informatie HIER

Van Gogh museum in Amsterdam: Nederlanders in Parijs 1789-1914
Veel Nederlandse kunstenaars hebben in Parijs gewoond om hier te schilderen. Parijs was het centrum van de kunst in Europa en hier ontstonden prachtige dingen. De Nederlandse kunstenaars zoals van Gogh, Mondriaan, Breitner en van Dongen lieten zich inspireren, maar op hun beurt brachten zij ook weer nieuwe dingen naar de andere schilders in Parijs. Deze tentoonstelling laat deze bijzondere wisselwerking zien.
Vincent van Gogh
13 oktober 2017- 7 januari 2018
Meer informatie HIER

Gemeentemuseum Den Haag: Art Deco
Voor modeontwerper en couturier Paul Poiret was niet alleen de mode belangrijk, hij vond dat alle kunst met elkaar samenhing. In deze tentoonstelling zijn er schitterende voorwerpen bijeengebracht uit verschillende kunstdisciplines die samen laten zien hoe Art Deco is ontstaan.
14 oktober 2017-4 maart 2018
Meer informatie HIER

Fries Museum in Leeuwarden: Mata Hari
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Margareta Zelle, alias Mata Hari, door de Fransen als spionne werd doodgeschoten. Ze begon als een meisje uit Leeuwarden, maar werd een exotisch danseres in Parijs. Ze was een femme fatale, een mysterieuze vrouw en tot op de dag van vandaag is niet alles over haar bekend, hoewel ze vele boeken en films heeft geïnspireerd.
In Leeuwarden zijn in deze tentoonstelling meer dan 150 persoonlijke voorwerpen van Mata Hari bijeengebracht, waarvan een groot aantal nu voor het eerst te zien is.
Mata Hari
14 oktober 2017- 2 april 2018
Meer informatie HIER

Dordrechts museum: Jongkind en vrienden
Johan Bartold Jongkind was een Nederlandse schilder die in de 19e eeuw lang in Parijs woonde en hier bevriend raakte met de bekende Franse schilders als Monet, Daubigny en Pissaro en heeft met zijn Hollandse realisme het Franse Impressionisme blijvend beïnvloed. In deze prachtige tentoonstelling met werken van zowel Jongkind zelf als van zijn (Franse en Hollandse) vrienden wordt duidelijk van hoeveel belang Jongkind voor Frankrijk was, maar ook dat hij volstrekt uniek was in zijn eigen manier van schilderen.
Jongkind, Canal St, Martin
29 oktober 2017-half mei 2018
Meer informatie HIER

Drents museum in Assen: The American dream
Deze tentoonstelling in Assen is een dubbeltentoonstelling samen met de Kunsthalle in Emden (Duitsland). Beide tentoonstelling geven een overzicht van de realistische schilderkunst uit Amerika uit de periode 1945 tot nu. In Assen zijn de werken uit de periode 1945-1965 te zien, in Emden de werken van 1965 tot nu.
De vele werken die in bruikleen zijn van een groot aantal Amerikaanse musea, geven een prachtig overzicht van de Amerikaanse geschiedenis en de ontwikkeling van de Amerikaanse cultuur vanaf 1945. Er zijn oa schilderijen te zien van bekende Amerikaanse kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhal en Alice Neel, maar ook minder bekende schilders komen aan bod.
Edward Hopper
19 november 2017-27 mei 2018
Meer informatie HIER

Groninger museum: Romantiek in het noorden, van Friedrich tot Turner
In de periode van de Romantiek wilden schilders niet zozeer de werkelijkheid weergeven, als wel hun eigen gemoedstoestand. Grootste en woeste landschappen kwamen in, waar de emoties belangrijker waren dan de rede.
Bijna honderd werken van Nederlandse schilders en romantische landschapsschilders uit het buitenland, laten zien hoezeer de Nederlandse romantici in verhouding stonden met hun collega’s en hoe je de Nederlanders in perspectief moet plaatsen.
Martinus Rorbye
9 december 2017-6 mei 2018
Meer informatie HIER

Reacties

  1. Gaaf, Bettina, jouw overzicht, dank je wel. Ik popel al. Groetjes, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, Anita, ik kijk ook al enorm uit naar sommige tentoonstellingen. Er wordt weer zoveel moois georganiseerd!
      Geniet van je bezoeken aan deze (of enkele van deze) tentoonstellingen.

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Waar haal jij deze informatie eigenlijk vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarvoor kijk ik op de websites van zo'n 15 musea en check ik welke tentoonstellingen eraan komen en dan maak ik een selectie. Veel werk, maar leuk om te doen. En nog leuker om daarna al dat moois te gaan bekijken!

      Groetjes,

      Verwijderen
    2. Oh wat een werk! Bedankt daarvoor :)

      Verwijderen
  3. Off topic, maar ik benieuwd naar je bespreking van Kolja van Arthur Japin. Ik stond er gisteren mee in mijn hand. Klassieke muziek staat even op een laag pitje maar dat zit er weer aan te komen dus ik ben wel geïnteresseerd. Wist je trouwens dat de nieuwe Ken Follett ook uit is over Kingsbridge? Vervolg op "Pilaren van de aarde" (of De Kathedraal) en "Brug naar de hemel". Hij heet "Het Eeuwige Vuur" en staat al in de kast hier :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb Kolja gisteren gekocht en ben er meteen in begonnen en tot nu toe vind ik het heel erg mooi. Mijn bespreking zal niet lang op zich laten wachten! En bedankt voor de tip betreffende Ken Follett, goed om te weten! :-)

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts