Fabels, Jean de la Fontaine

De fabels van deze Franse schrijver zijn wereldberoemd. Jean de la Fontaine werd geboren in 1621 in de Champagnestreek. Hij heeft een opleiding tot priester nooit afgemaakt, maar studeerde in plaats daarvan rechten en letteren.

Hij was een graag geziene gast in de Franse literaire kringen en schreef gedichten, verhalen, zelfs romans en toneelstukken (met wat minder succes), maar wij kennen hem vooral van zijn fabels.

Voor deze moraliserende verhaaltjes maakte hij gebruik van de fabels uit andere tijden en andere landen. Griekse verhalen van Aesopus en Romeinse schrijvers vormden zijn bronnen, maar ook de verhalen uit de klassieke Italiaanse en Franse literatuur en zelfs uit het Midden-Oosten haalde hij zijn inspiratie.

In total heeft hij 240 fabels geschreven die tot de absolute klassiekers behoren. Wie kent niet het verhaal van de kraai en de vos? De kraai die een stuk kaas heeft, waarop de vos hem begint te vleien om te gaan zingen. De kraai opent zijn snavel, de vos gaat er met de kaas vandoor.
En zo zijn er nog meer verhalen die we allemaal wel eens eerder gehoord hebben.

Er zijn verhalen met waarschuwingen en wijze raad en meestal blijkt dat verstand het wint van vleierij en opschepperij.

Ondanks het feit dat ze uit de 17e eeuw komen, zijn de fabels nog een plezier om te lezen. Ik heb nu een heel mooie uitgave waar niet alle fabels in staan, maar een selectie van ongeveer zestig fabels, allemaal weergaloos geïllustreerd met pentekeningen van Floris Tilanus.
De vertaling is zo prettig en modern, dat het heerlijk leest en om dan de rijm te behouden lijkt me niet gemakkelijk, maar het is de vertaalster gelukt.

Een klassieker verdient een speciale uitgave en deze prachtige uitgave is er helemaal in geslaagd om de fabels van Jean de la Fontaine eer aan te doen.

Deze Nederlandse uitgave: 2017 door uitgeverij van Oorschot
Nederlandse vertaling: Marietje d'Hane-Scheltema
Bladzijdes: 117

Reacties

 1. Hoi Bettina, deze fabels zijn erg leuk. Ook een hele leuke vind ik die van de vos en de ooievaar. De vos nodigt de ooievaar te eten uit en zet hem iets voor dat hij niet kan eten, maar de ooievaar pakt hem op een schitterende manier terug. Voor mij is het een flinke tijd geleden dat ik deze fabels las en ik kan mij er maar weinig van herinneren, maar wel dat ik ze leuk vond om te lezen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die staat hier ook in, erg leuk verhaal! De fabels zijn natuurlijk al ontelbare keren uitgegeven, maar in dit geval vond ik de tekeningen ook erg mooi. Ik denk dat jij die ook wel zal kunnen waarderen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts