Vooruitblik tentoonstellingen eerste helft 2020

Prachtige tentoonstellingen komen er weer aan in de komende maanden. Ik ben vooral heel blij met alle kunst van rond 1900 die te zien is, want dat is mijn favoriete periode en ik kan dus mijn hart ophalen. Maar vergeet ook Caravaggio niet!! En natuurlijk is er nog veel meer te zien. Dit overzicht is bij lange na niet compleet, maar dit zijn de tentoonstellingen die mij persoonlijk aanspreken en waarvan ik hoop een groot te deel te kunnen zien.

Spiegel van de ziel in het Singer museum in Laren
Deze tentoonstelling laat de Nederlandse schilderkunst zien van rond 1900, en dan vooral de kunstenaars die zich niet richtten op het weergeven van het drukke stadsleven of het landschap, maar de kunstenaars die zich richtten op de huiselijke taferelen en de portretten. Degenen die zich naar binnen keerden en die hun werken spiegels van de ziel lieten zijn. Onder andere Vincent van Gogh, Jan Toorop, Willem Witse en Piet Mondriaan zijn te zien, maar ook nog heel veel minder bekende kunstenaars.
Portret van Marie Jeanette de Lange door Jan Toorop 1900

14 januari 2020-10 mei 2020
Meer informatie: HIER

Breitner vs Israels in het Kunstmuseum in Den Haag
Georg Breitner en Isaac Israels zijn twee van de grootste namen uit de Nederlandse kunst van rond 1900. Beiden opgeleid in Den Haag en daarna naar Amsterdam gekomen, waren ze elkaars rivalen en probeerde elk de ander te overtroeven. Tegelijkertijd koesterden ze ook bewondering voor elkaar en inspireerden ze elkaar. Het is deze relatie die naar voren komt in deze tentoonstelling waarin veel werken van beide kunstenaars te zien zullen zijn.  
Meisje in rode kimono, Georg Breitner (links)
Twee meiden op de Lijnbaansgracht door Isaac Israels (rechts)

1 februari 2020-10 mei 2020
Meer informatie HIER

Tell me your story in de  Kunsthal in Amersfoort
Vanuit Amerika komen zo’n 140 kunstwerken van ongeveer 50 Afro-Amerikaanse kunstenaars die laten zien hoe de afgelopen 100 jaar verhalen zijn verteld in de zwarte cultuur in de Verenigde Staten. Veel werken zijn nog nooit in Nederland te zien geweest.

8 februari 2020-17 mei 2020
Meer informatie HIER
  
Caravaggio/Bernini, barok in Rome in het Rijksmuseum in Amsterdam
Een geweldige tentoonstelling met meer dan zeventig werken waarin Caravaggio en Bernini centraal staan, als inspirators van een nieuwe kunststroming in de 17e eeuw waarbij emotie belangrijk wordt en die zich al snel over Europa zal verspreiden.
Er zullen verschillende schilderijen van Caravaggio en beelden van Bernini te zien zijn, maar natuurlijk ook van beroemde tijdgenoten die in hun voetsporen volgden.
Medusa door Bernini

14 februari 2020- 7 juni 2020
Meer informatie HIER

In the picture in het Van Gogh museum in Amsterdam
Vincent van Gogh schilderde veel zelfportretten, natuurlijk omdat hij geen geld had voor modellen, maar in deze portretten laat hij ook zichzelf zien en hoe hij zich wil laten zien. Zelfportretten zijn geliefd, en verschilldende kunstenaars hebben ze gemaakt. In deze tentoonstelling zullen portretten van onder andere Charley Toorop, Paul Cézanne en Edvard Munch te zien zijn.
Zelfportret door Vincent van Gogh

21 februari 2020-24 mei 2020
Meer informatie HIER

Collectie Paul Rijkens in het Stedelijk museum in Alkmaar
Paul Rijkens was topman bij Unilever en had een grote collectie kunst opgebouwd, voornamelijk van Belgische kunstenaars, maar ook bijvoorbeeld veel werk van Jan Sluijters. De meeste werken uit zijn verzameling komen uit de eerste helft van de 20e eeuw. In deze tentoonstelling is een selectie te zien met absolute topstukken.
Interieur met twee vrouwen en een hond door Jan Sluijters

22 februari 2020- 30 augustus 2020
Meer informatie HIER

Allemaal wonderen in het Catharijneconvent in Utrecht
Wonderen zijn onverklaarbaar en komen in alle tijden en culturen voor. De vele verhalen uit de Bijbel, maar ook uit andere tradities vormen een inspiratie voor kunstenaars. In deze tentoonstelling zijn uit internationale collecties werken bijeen gebracht die de wonderen laten zien aan de hand van de thema’s geboorte, leven en dood.
28 februari 2020-23 augustus 2020
Meer informatie HIER

Ewerdt Hilgemann in het Kroller Muller museum in Otterloo
Beeldend kunstenaar Ewerdt Hilgemann (1938) heeft vorig jaar een aantal van zijn kunstwerken aan het Kroller Muller museum geschonken en deze schenking staat in deze tentoonstelling centraal. De vormen van de cirkel, het vierkant en de kubus komen steeds terug in zijn werk. Ewerdt Hilgemann heeft installaties, scultpuren en wandreliefs gemaakt.

14 maart 2020-23 augustus 2020
Meer informatie HIER

In de ban van de Ararat, schatten uit Armenie in het Drents museum in Assen
Het Armeense volk heeft een rijke geschiedenis en een eerbiedwaardige afstamming. Zo’n 170 archeologische stukken geven in deze tentoonstelling een beeld van de schatten en de rijkdom die de Armeense cultuur te bieden heeft. Topstuk is de reliek van de Ark van Noah die in de 4e eeuw is gevonden en sinds die tijd in de oudste kathedraal ter wereld, die van Etsjmiadz, bewaard wordt. De andere stukken zijn afkomstig uit het History museum of Armenia in Yerevan.
12 april 2020-13 september 2020
Meer informatie HIER

Pioniers van het modernisme in het Dordrecht museum in Dordrecht
In deze tentoonstelling staat de collectie centraal die verzameld is door het Columbus museum of Art in Ohio. Hierin zien we de verschillende kunstenaars die rond 1900 deel uitmaakten van de nieuwe kunststromingen in Parijs, maar er zijn ook Amerikaanse tijdgenoten van Cézanne en Monet te bewonderen.
Winter, Midnight door Childe Hassam

16 mei 2020- 27 mei 2020
Meer informatie HIER

Reacties

 1. Hoi Bettina, een mooi overzicht! Ik vind het heel bijzonder dat in het Drents museum in Assen de laatste jaren steeds zulke aansprekende tentoonstellingen worden georganiseerd. Ik zou er graag heen gaan, maar ja, het gebrek aan energie. Kleine opmerking: bij de tentoonstelling van het Catharijneconvent in Utrecht ben je de link vergeten. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Drents museum in Assen wisselt prachtige kunst-tentoonstellingen af met bijzondere archeologische en beide zijn heel erg mooi. Ik kan me voorstellen dat je hier wel naar toe zou willen, maar de reis vanuit Utrecht is misschien wat teveel van het goede (je moet ook weer terug, tenslotte). Eventueel zou de catalogus nog iets kunnen betekenen, maar dat vind ik juist altijd zo mooi als herinnering aan de tentoonstelling zelf, niet in plaats van. Het blijft jammer.

   Groetjes,

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Oh en ik heb de link naar het Catharijneconvent ingevoegd, die was inderdaad aan mijn aandacht ontsnapt, dank je wel!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. ik verheug me alweer op je verslagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga mijn best doen, Hella, ik zal ze waarschijnlijk niet allemaal zien, maar wel een heel groot deel!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts