Twee korte boekbesprekingen

De afgelopen weken heb ik twee boeken gelezen die ik heel mooi vond en die ik graag deel, maar waar ik geen heel lange bespreking van kan maken. Daarom combineer ik ze hier. 

Mr. Loverman, Bernadine Evaristo
Barrington Walker is geboren en getogen op het eiland Antigua, maar is in de jaren '50 met zijn vrouw Carmel naar Londen gekomen. Hun huwelijk is niet erg gelukkig en ondanks de twee dochters die ze hebben gekregen en Barry zoekt zijn heil buitenshuis. Carmel weet dit en het doet haar verdriet, en ze zoekt haar heil in de strenge kerkgemeenschap waar ze zich gesterkt voelt in haar deugdzaamheid. Carmel weet dat haar man vreemd gaat, maar wat ze niet weet is dat Barry al jarenlang een verhouding heeft met zijn beste vriend Morris, van wie hij al houdt sinds ze jongens waren. 

Nu is Barry in de zeventig en hij staat voor een keuze, wat moet hij doen? Volharden in het slechte huwelijk met Carmel dat voor hen beiden geen pretje is, of eindelijk de waarheid spreken en kiezen voor Morris? 

Dan blijkt dat zijn leugens alle levens om hem heen vorm hebben gegeven en dat hij misschien wel geen keuze heeft over de manier waarop zijn geheim naar buiten komt. 

Mr. Loverman
is een prachtig verhaal, waarin je echt van Barry gaat houden. Hij is een oude rekel, met zijn kleurrijke pakken uit de jaren vijftig en zijn altijd aanwezige heupfles rum. Mooi wordt duidelijk dat Barry niet anders kon dan te leven zoals hij heeft gedaan, maar ook hoe moeilijk dit voor Carmel was die wel besefte dat er iets niet klopte, alleen geen begrip of woorden had om dit te kunnen beschrijven. 

Een boek vol levendigheid, humor, maar ook met een diep gevoel en begrip voor de mensen en de moeilijke keuzes waar ze voor komen te staan. 

Uitgegeven in 2020
Bladzijdes 307
Nog geen Nederlandse vertaling


Hier zijn we, Graham Swift
Drie jonge mensen treden op in Brighton in de jaren '50. EĂ©n, Jack, is de spreekstalmeester, de ander, Ronnie, de illusionist en de laatste, Evie, zijn lieftallige assistente. 
Jack en Evie hebben moeders die hun op het pad van de showbizz hebben gebracht, maar Ronnie's levensloop was een tikje anders. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij weg uit Londen om als evacuĂ© ergens op het platteland terecht te komen. Het zijn deze mensen die hem kennis laten maken met een totaal ander leven dan hij gewend is en hier zet hij zijn eerste schreden op het pad als illusionist. 

In Brighton kennen ze Ă©Ă©n seizoen een groot succes, maar dan gebeurt er iets dat alles zal veranderen. 

Hier zijn we is een fijngevoelig en subtiel verhaal over schijn en illusie, over werkelijkheid en over verlies. 
Ik zal niet heel veel meer over het plot en de achtergrond zeggen, want Anna heeft Hier het boek al uitgebreid besproken, dus ik kan je aanraden deze bespreking te lezen, ik kan alleen nog toevoegen dat ik het een prachtig verhaal vond, precies wat ik nodig had om te lezen.

Ik kom er trouwens achter dat dit het eerste boek is dat ik van Graham Swift heb gelezen, maar ik denk niet dat dit het laatste zal zijn!

Originele titel: Here we are (2020)
Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij De arbeiderspers
Nederlandse vertaling: Irving Pardoen
Bladzijdes: 191 

Reacties

  1. Fijn dat je ook nog even aandacht schenkt aan het boek van Swift. Hij verdient echt meer lezers en vooral het al wat oudere Last Orders is prachtig. Ik geloof dat het in het Nederlands Laatste ronde heet. Ik heb het destijds in ieder geval aan meerdere mensen cadeau gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dank je wel voor de tip, die gaat meteen op de lijst!

      Groetjes, Bettina

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts