A gift of poison, Bella Ellis

Bella Ellis heeft een prachtige serie geschreven waarin de drie Bronte zusjes detectives zijn en allerlei ingewikkelde zaken oplossen.

Ze weet in deze boeken de drie zussen elk een eigen stem te geven en weet de details van hun levens zeer goed te verweven met de fictieve zaken die hier worden opgelost, terwijl we ondertussen allerlei leuke details herkennen uit de romans die ze schreven. Deze mix is bijzonder goed gedaan. 

De eerste drie delen heb ik eerder HIER besproken, en kort geleden kwam het vierde deel, A gift of poison, uit. 

Het is de zomer van 1847. Na hun avonturen in Londen, hebben Anne, Emily en Charlotte besloten om hun onderzoeken aan de wilgen te hangen en zich te richten op het schrijven. Wuthering Heights en Agnes Grey zijn onder pseudoniem al gepubliceerd, maar het boek van Charlotte was geweigerd. Dit doet natuurlijk pijn, maar Charlotte is vastbesloten om door te zetten en is al bezig aan een nieuw werk.

De voormalige beheerder van het werkhuis in Haworth, Abner Lowood, heeft echter van hun onderzoeken gehoord en wil dat ze voor hem aan het werk gaan. Hij is er namelijk van beschuldigd dat hij zijn vrouw heeft vermoord en hoewel hij is vrijgesproken, rust er nog altijd de schaduw van verdenking op hem. Bovendien is hij zelf kortgeleden vergiftigd en hij wil ten eerste dat ze uitzoeken wie dat heeft gedaan en ten tweede dat ze achter degene komen wie zijn vrouw heeft vermoord.

Deze uiterst onaangename man eist de hulp van de Bronte zusters, en dreigt dat hij anders hun vader alles zal vertellen. Ze willen hun vader nog meer zorg en verdriet besparen en gaan daarom akkoord om Lowood te helpen. 

Hun onderzoek wordt bemoeilijkt door de komst van Charlottes goede vriendin Ellen Nussey die komt logeren, en het feit dat hun broer Branwell steeds verder afglijdt in drankzucht en niet meer te helpen is.  

Fijne personages uit andere boeken komen nu ook weer terug, zoals de doktersvrouw Celia Prescott en schrijfster Catherine Crowe. Tabby, de huishoudster van de pastorie is als altijd een rots in de branding en meneer Nicholls krijgt ook een iets grotere rol. Ik vond het ook mooi dat vader Bronte nu echt betrokken raakt bij de zaak, want zijn steun en goede raad kunnen ze goed gebruiken. 

Het verhaal van Lowood is gebaseerd op een historische moordzaak en dat is een interessant gegeven. Maar het is uiteindelijk niet de zaak zelf die het allerbelangrijkste is. Het zijn de Brontes die op deze pagina's tot leven worden gewekt en het gaat om hen en hun onderlinge verstandhouding. Dat is de kracht van deze boeken. 

A gift of poison is het laatste boek dat Bella Ellis over de Brontes als lady detectors schrijft, dit boek is het slotdeel van de serie, als ik het goed begrijp. Aan de ene kant vind ik dit heel jammer, want ik vind deze serie echt heel goed en zou graag meer lezen, maar aan de andere kant is dit een goede plek om te stoppen, want hierna beginnen de echte tragedies voor de familie. 

Zoals in elk van de vorige boeken, wordt hier al een beetje aan gerefereerd. A gift of poison begint in 1853, als Charlotte net Vilette heeft gepubliceerd, maar niet elke kritiek heel positief is. Charlotte had daarvoor haar zussen gehad die de kritiek op haar boek hadden kunnen relativeren, en haar hadden kunnen opbeuren. Maar nu voelt ze de eenzaamheid des te meer. Ze denkt daarom liever terug aan de tijd dat ze nog allemaal samen waren. 

Bovendien komt er een reis naar Scarborough in het verhaal voor, waar Anne zich helemaal op verheugt. Emily en Anne trekken zelfs hun schoenen en kousen uit als ze bij de zee zijn, iets waardoor Charlotte en Ellen Nussey een beetje geshockeerd zijn, hoewel ze het oogluikend toestaan omdat Anne en Emily zo genieten. Iedereen die de geschiedenis van de Brontes kent, weet echter dat Scarborough de plek is waar in 1849 Anne zal overlijden, en daarmee is deze reis een bitterzoete voorbode geworden. 

Kortom, A gift of poison heb ik met heel veel plezier gelezen en ik ben blij dat ik alle delen in de kast heb staan. Ik hoop dat Bella Ellis haar geweldige kennis van de Brontes en de liefde voor hun werk nog zal gebruiken voor andere boeken over hen, maar tot het zover is, genieten we van de lady detectors!


Uitgegeven in 2023

Nog geen Nederlandse vertaling

Bladzijdes: 331

Reacties

Populaire posts