In het spoor van Hemingway, Michael Palin

Michael Palin, één van de leden van Monthy Python en ook maker van verschillende geweldige reisprogramma’s, is in 1999 op reis geweest om de plekken te bezoeken die een rol hebben gespeeld in het leven van Ernest Hemingway. 

Deze serie heb ik helaas nooit gezien, maar ik heb onlangs wel ‘In het spoor van Hemingway’ ontdekt, het boek dat Palin heeft geschreven aan de hand van zijn dagboek en aantekeningen tijdens die reis.

Als tiener in Sheffield waren de boeken van Hemingway voor Michael Palin eigenlijk de eerste kennismaking met grote literatuur. De fascinatie is gebleven en daarom is het voor hem een buitenkansje om dit te doen. De reis begin in Amerika; in Chicago en Michigan waar Hemingway is opgegroeid. Michael Palin bezoekt het meer waar de familie een huis had en probeert forellen te vangen, met minder succes dan Hemingway.

De reis vertrekt daarna naar Italie, waar Hemingway de Eerste Wereldoorlog meemaakte en gewond raakte. Ze proberen de plek te vinden waar dit was, maar dat is nog niet zo gemakkelijk, want de exacte plek wordt nergens beschreven. 

Via Parijs, waar Hemingway met zijn eerste vrouw woonde en zijn eerste schreden op het schrijverspad zette gaat de BBC ploeg naar Spanje, een land waar Hemingway dol op was. Hij heeft boeken geschreven over de stierenrennen en de stierengevechten en kwam hier regelmatig terug.

Hemingway vertrekt met zijn nieuwe vrouw naar Key West en raakt hier gefascineerd door diepzee vissen. Die drang om altijd meer te vangen en te jagen blijft belangrijk voor hem en het is dan ook niet gek dat hij naar Afrika gaat om daar op groot wild te jagen. Zijn vrouw en hij krijgen een ongeluk met het vliegtuig en in de kranten wordt al vermeld dat Hemingway is overleden. Gelukkig is dat nog niet het geval.

Michael Palin gaat naar de Kilimanjaro en daarna naar Cuba, waar Hemingway met zijn derde vrouw, Martha Gellhorn, een huis had gekocht. Tot slot leidt de reis Palin naar het westen van Amerika, waar Hemingway tot zijn dood in 1961 met zijn vierde vrouw bleef wonen.

Michael Palin vangt forellen in Michigan, schiet op eenden in Italie, maakt de stierenrennen in Pamplona mee, drinkt rum in de bar Sloppy Joe’s in Key West. In het voetspoor van Hemingway kom hij overal restanten van Hemingway tegen, van de bordjes op de huizen waar hij gewoond heeft, via een ‘look a like’ wedstrijd in Key West tot de nazaten van Hemingway’s vele katten in het huis in Cuba.

Michael Palin verweeft de beschrijvingen van wat hij tijdens de reis ziet en meemaakt met stukken uit Hemingway’s boeken en de ervaringen van Hemingway zelf. Hij doet dit op een heerlijke manier, met regelmatig grappige beschrijvingen of observaties. Het fijne van Michael Palin is dat hij het vermogen heeft om om zichzelf te lachen en dat hij zichzelf niet altijd even serieus neemt. 
Hemingway

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik ben een groot fan van de reisprogramma's van Michael Palin. Ik heb ze alle 9 twee keer gezien. De dvd's geef ik zonder meer 5 sterren, de boeken die naar aanleiding van de series gemaakt zijn vind ik beduidend minder, vooral omdat het charisma van Palin ontbreekt, 3 sterren. Groet, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen, Erik. Ik denk inderdaad dat de boeken minder leuk zijn als je de programma's eerst hebt gezien, omdat je dan Palin zelf mist.
   Gelukkig voor mij had ik geen vergelijkingsmateriaal :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts