Duivelspiek, Deon Meyer

Voor 7 euro 50 wil ik nog wel eens een boek van een voor mij onbekende schrijver uitproberen en dat is de reden dat ik ‘Duivelspiek’ van Deon Meyer heb meegenomen. Het was bedoeld als kennismaking met deze schrijver, van wie een ander boek deze maand ook is uitgekomen.

Duivelspiek speelt zich af in Zuid Afrika, in de tijd dat Mbeki president is. De apartheid is afgeschaft, maar de ongelijkheid tussen blank en zwart bestaat nog altijd.

Er worden mensen vermoord die kinderen iets misdaan hadden, door iemand die hen doodsteekt met een assegaai. Maar wie is deze persoon? De kranten dopen de moordenaar ‘Artemis’, omdat men eerst denkt dat het een vrouw is. Maar een speer als wapen is niet gebruikelijk voor een vrouw, dus is het misschien toch een man? En is de moordenaar blank of zwart? Wie kan er in blanke en zwarte wijken rondlopen zonder op te vallen en wie weet de moorden zo doeltreffend uit te voeren?

Het verhaal begint met een jonge vrouw, Christine, die bij een dominee komt om te vertellen over haar leven en hoe ze in de prostitutie is terecht gekomen. Dan is er Tobela Mpayipheli wiens zoontje tijdens een overval op een tankstation wordt doodgeschoten. De daders weten te ontkomen en Tobela is zijn vertrouwen in de rechterlijke macht helemaal kwijt. Tot slot maken we kennis met Bennie Griessel, inspecteur van politie die er door zijn vrouw wordt uitgezet omdat hij alcoholist is. Bennie moet zijn leven en zijn werk weer op de rails zien te krijgen.

Bennie is de inspecteur die de Artemis zaak krijgt toegewezen, maar ze komen niet verder. Als de politie wordt gebeld omdat het dochtertje van een prostituee is ontvoerd en misschien vermoord, zien ze een kans om Artemis in de val te lokken.

Ik had het einde niet aan zien komen, pas op het laatst zag ik hoe het in elkaar zat. Dat is voor mij een teken dat het een goed boek is J. In een land als Zuid Afrika, waar gerechtigheid ver te zoeken is, begrijp je hoe iemand er toe kan komen het recht in eigen hand te nemen. Hoewel het boek ook heel knap laat zien dat dit ook niet de goede oplossing is.

Het boek geeft een goed beeld van de maatschappij in Zuid Afrika, waar de wonden van tientallen jaren Apartheid en onderdrukking nog altijd niet zijn geheeld. Verder was het een spannend boek met sympathieke hoofdpersonen. Ik heb begrepen dat inspecteur Bennie Griessel ook weer voorkomt in het volgende boek van Deon Meyer en daar ben ik blij om. Ook dat boek ga ik zeker lezen.

Reacties

Populaire posts