De zoetheid van perziken, Joanne Harris

De zoetheid van perziken’ is de opvolger van Chocolat en Rode schoenen. Vianne Rocher krijgt een brief van een oude vriendin uit het dorpje Lansquenet, die haar vraagt om terug te komen naar het dorpje, want er is iemand die haar hulp nodig heeft.
Vianne vertrekt met haar dochters Anouk en Rosette naar Lansquenet voor een soort vakantie.

In het dorpje is veel hetzelfde gebleven, maar er is ook veel veranderd, ook mensen zijn veranderd. Zo blijkt de priester, monsieur Reynaud door een deel van het dorp niet meer geaccepteerd te worden. Ze vinden hem te ouderwets en willen liever de jonge en moderne priester van een paar dorpen verderop. Toch merkt Vianne dat hijzelf wel veranderd is en niet meer zo tegen verandering is als een aantal jaren geleden.

Aan de overkant van de rivier in ‘Les Marauds’ zijn veel mensen uit Noord Afrika komen wonen. In het begin ging dit nog allemaal goed, hun kinderen gingen gewoon naar de dorpsschool en er waren allerlei contacten over en weer.

Maar de laatste tijd komen er steeds meer spanningen. Alle vrouwen gaan nu gesluierd, de kinderen komen niet meer naar de dorpsschool en voetballen niet meer met de dorpskinderen mee en de jonge mannen zitten alleen nog maar in de sportschool en zijn boos. Het schijnt dat de veranderingen zijn gekomen toen de vrouw in het zwart in het dorp kwam wonen.

Er breekt een brand uit en de priester wordt door velen als de schuldigen gezien, maar al snel blijken er binnen de gemeenschap van Les Marauds ook spanningen te bestaan.

De zoetheid van perziken’ is een heerlijk leesbaar en sfeervol boek. Het karakter van de priester wordt goed neergezet, vond ik. Leuk vond ik het dat uiteindelijk het dorp toch en masse achter deze priester stond en die moderne vent die powerpoint wilde installeren en de kerkbanken wilde vervangen door plastic stoelen toch niet hoefde. Ook mooi beschreven vond ik de situatie tussen de beide kanten van het dorp en hoe er door kleine communicatieverschillen opeens een heel grote kloof kon ontstaan.

Het is geen grootse literatuur en diepe lagen moet je ook niet verwachten. Er staan wat vage verwijzingen naar huis-, tuin- en keukenmagie in het boek, maar als je dat gewoon negeert, is dit een gezellig boek, goed voor een aantal uren flink leesplezier, en dat bij tijden ook nog best spannend wordt.

Reacties

 1. Ik heb genoten van Chocolat. Er zijn gewoon dagen dat je in bent voor dit soort boeken: even niets aan je hoofd en gewoon genieten en doorlezen. Ik denk dat ik dit boek gewoon alvast klaarleg voor als er zo'n (baal)dag komt, dan is de oplossing nabij! Beter idee dan me weer op echte chocolade te storten (zucht!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar is dit een heerlijk boek voor, Theetante, beter medicijn op baaldagen is er niet.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts