Vijf op vrijdag; films over Noord-Ierland

Ik ben al jaren geinteresseerd in het conflict in Noord-Ierland en ik mag daar dan ook graag over lezen en er films over kijken. Een paar weken geleden zag ik samen met mijn 4Vwo klas de film 'In the name of the father'. Ik vind het leuk om de leerlingen een film te laten zien die ze niet kennen en deze vonden ze indrukwekkend. Ik kon het nog mooi aan laten sluiten bij het onderwerp waarmee we bezig waren (de reformatie en de opstand) door hiermee te laten zien dat godsdienstige conflicten ook nu nog voorkwamen.
Het was al een tijdje geleden dat ik zelf de film gezien had en dit bracht het onderwerp weer even terug. Ik heb dus nog een paar films gezocht over Noord Ierland, of zoals wij dat in de familie altijd noemden; 'goede IRA films'. 
Hieronder, in chronologische volgorde van de tijd waarin ze zich afspelen, voor deze Vijf op Vrijdag: 5 films over Noord Ierland.

1/ Michael Collins (1996)
Ierland was bezet door Groot Britannie en wilde zelfstandigheid. In 1916 was er een grote opstand die bloedig werd neergeslagen. De Ierse Republiek werd uitgeroepen, maar de Britten weigerden dit te accepteren. Michael Collins was één van de leiders van deze Paasopstand en in de jaren erna was hij nauw betrokken bij het verzet tegen de Britse overheersing. Op elke actie van de IRA werd echter met grof geweld tegen burgers gereageerd. Uiteindelijk kwam er in 1921 een verdrag. Ierland werd een vrijstaat met een eigen parlement, maar moest wel trouw zweren aan de Engelse koning. Ook bleef Noord Ierland bij het Verenigd Koninkrijk. Er brak een burgeroorlog uit tussen de voor- en de tegenstanders van dit verdrag. Ook Michael Collins moest partij kiezen.
Liam Neeson speelt Michael Collins en verder speler Alan Rickman, Aiden Quinn, Charles Dance en Julia Roberts (met een heel slecht Iers accent!) een rol. In 1997 kreeg deze film de Gouden leeuw op het filmfestival van Venetie.

2/ The wind that shakes the barley (2006)
Deze film speelt zich af in dezelfde tijd. Geen waargebeurd verhaal, hoewel de gebeurtenissen op zich natuurlijk wel waar zijn.
Dit is het verhaal van twee broers, Damian en Teddy. Damian is arts en zou naar Engeland gaan om daar verder te specialiseren. Door de onderdrukking die hij ziet blijft hij in Ierland en sluit zich aan bij de IRA waar zijn broer al jaren deel van uit maakt. Samen vechten de broers tegen de Britse overheersing, maar als in 1921 het verdrag gesloten wordt, komen beide broers aan verschillende kanten te staan. De één is voor het verdrag en denkt dat dit het hoogst haalbare is op dat moment, de ander wil doorvechten voor een volledig vrij Ierland. Dit heeft uiteindelijk verschrikkelijke consequenties.
Een zeer indrukwekkende film die op het filmfestival in Cannes de Gouden Palm heeft gekregen.
.

3/ In the name of the father (1993)
In 1976 ging er in een pub in Guildford een bom af die aan verschillende mensen het leven kostte. Gerry Conlon uit Belfast was door zijn vader naar Engeland gestuurd, omdat Gerry eigenlijk niet echt wist wat hij met zijn leven aan moest. Hij was door zijn dieverijen al in moeilijkheden met de IRA gekomen.
Hij werd echter door de Britse politie gezien als een van de daders van de bomaanslag. De politie stond onder druk om snel mensen voor het gerecht te krijgen en Gerry en zijn vrienden werden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Zijn vader, die naar Engeland was gekomen om te helpen, en andere familieleden werden ook allemaal veroordeeld op valse getuigenissen en afgedwongen bekentenissen. In de gevangenis begon vervolgens de strijd om hun onschuld te bewijzen. Daniel Day Lewis, Pete Postlewaithe en Emma Thompson zetten hier een geweldige prestatie neer.
Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en het boek dat Gerry Conlon over zijn veroordeling schreef.

4/ Some mother's son (1996)
In 1981 zaten er verschillende IRA leden in de gevangenis. Thatcher's regering had besloten dat dit niet langer politieke gevangenen waren, maar gewone criminelen en dat ze een aantal rechten verloren. De gevangenen, waaronder parlementslid Bobby Sands, gingen daarop in hongerstaking. Deze actie kreeg bekendheid in de hele wereld, zeker toen tien mensen stierven tijdens de hongerstaking.
Deze film met onder andere Helen Mirren gaat over de hongerstakers, maar vooral over hun familie en hun moeders die moeilijke beslissingen moesten nemen.
Opnieuw indrukwekkend.

5/ The boxer (1997)
Danny Flynn, voormalig bokser én IRA lid komt na een gevangenisstraf vrij. Hij keert terug naar Belfast waar hij zich afzijdig wil houden van de strijd. Hij wil een boksschool beginnen waar katholieken en protestanten samen kunnen trainen. Hij wordt ondertussen verliefd op de vrouw van een oude IRAmakker, die in de gevangenis zit. Dit alles wordt hem niet in dank afgenomen en het loopt helemaal mis.
Daniel Day Lewis speelt opnieuw een prachtige rol (maar volgens mij heeft die man alleen maar goede rollen gespeeld!) en Emily Watson is ook erg goed. Niet gebaseerd op ware gebeurtenissen, wel een heel mooie film.

Reacties

  1. heb je Hunger al eens gezien? wederom Bobby Sands. erg indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bloody Sunday, 71 en fifty dead men walking horen zeker in het rijtje

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts