VIP room, Jens Lapidus

In VIP room maken we kennis met Philip Schale, een telg uit één van de rijkste families van Zweden. Zelf heeft hij met allerlei schimmige zaakjes ook goed verdiend. Als hij wordt ontvoerd, is zijn familie huiverig de politie in te schakelen. Ze willen liever zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan het voorval geven en vragen de grote advocatenfirma die hun zaken behartigt om ook deze zaak op zich te nemen.

Teddy komt net vrij uit de gevangenis en heeft moeite zich na acht jaar weer aan te passen aan alle veranderingen. Zijn Servische familieleden doen hun best, maar hebben zo ook hun eigen moeilijkheden, zoals Teddy’s neefje Nicola. Teddy wil wel op het rechte pad blijven, maar zijn oude vrienden verwachten dat hij hen weer bij hun zaakjes wil helpen en bovendien moet hij een oude schuld terugbetalen.

Als een advocaat hem dan ook in dienst neemt om een ontvoering uit te pluizen van een belangrijke client, neemt hij de baan aan. Dat hij hierbij moet samenwerken met  Emelie die misschien wel een goede beginnende advocate is, maar ook een burgertrut eerste klas is dan weer wat minder aangenaam.

Jens Lapidus kennen we van de Stockholm trilogie (hier), die zich afspeelt in de onderwereld van Stockholm. Deze drie boeken zijn zeer succesvol en om na zulke goede boeken met een nieuwe serie te komen is niet gemakkelijk. Maar wat mij betreft is het Jens Lapidus gelukt.

VIP room heeft alle ingrediënten die de Stockholm trilogie zo goed maakte, zoals snelle wisselingen in de hoofdstukken, aansprekende hoofdpersonen, een goede sfeertekening van de verschillende onderwereldmilieus en een origineel verhaal dat beslist niet zwart wit is.

Als ik het goed begrijp is dit het eerste boek van wat weer een nieuwe trilogie moet worden en daar ben ik blij om. Nog niet alle verhaallijnen zijn afgerond en er zijn genoeg aanknopingspunten om erg benieuwd te zijn naar een vervolg. Bovendien wil ik graag weten hoe het verder gaat met bijvoorbeeld Teddy, die beslist geen standaard crimineel is met zijn mengeling van eer, intellect en straat. Ik hoop dan ook dat Jens Lapidus Teddy terug laat komen in de volgende delen. Ik kijk er in ieder geval al naar uit.

Originele Zweedse titel: VIP-rummet
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij A. W. Bruna
Nederlandse vertaling: Steven Schneijderberg
Bladzijdes: 448

Reacties

Populaire posts