Hoe de mode kan veranderen: de jaren '50

New Look van Christian Dior
Nadat de Tweede Wereldoorlog voorbij was, was de schaarste helaas nog niet meteen voorbij. Tot in de jaren vijftig was er een tekort aan verschillende goederen en stof was daar één van. In de oorlog waren er regels geweest over hoeveel stof er gebruikt kon worden en waren alle extra tierlantijnen van de kleding verdwenen. Naarmate de oorlog langer duurde, kon men alleen nog oude kleding vermaken om iets nieuws te creëren, want echt nieuw was gewoon niet meer te krijgen.

New Look
Maar na de oorlog kwam de productie van stoffen en kleding weer op gang. De eerste die begreep dat vrouwen weer zin hadden in luxueuze elegantie zonder rekening te hoeven houden met stof-schaarste, was modeontwerper Christian Dior. Hij kwam in 1947 met een collectie die bestond uit een elegant silhouet met een brede, volle rok. Deze collectie kwam bekend te staan als de New Look. En hoewel sommigen er schande van spraken dat er zoveel stof werd verspild, vonden de meeste vrouwen deze nieuwe mode prachtig.

De look van de jaren ‘50
Vrouwen in de jaren ’50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.

Typische jaren '50 twinset
Als sieraden werden vaak parels gedragen, een smal kettinkje om de hals en bescheiden knopjes in de oren.

Een nette vrouw of een net meisje in de jaren ’50 kwam niet buiten zonder hoed, dit kon een dopje, een zogenaamde pillbox, zijn, maar ook een platte hoed een deel van het hoofd bedekte of een grote ronde hoed.

Een geknoopte hoofddoek was ook volkomen acceptabele hoofdbedekking. Een hoofddoek hield namelijk je korte krullen netjes en elke vrouw had wel een hoofddoek in haar kast liggen.
Audrey Hepburn met elegant hoofddoekje
Naast hoeden waren handschoenen een onmisbaar onderdeel van hoe een goed gekleede vrouw er in de jaren '50 uitzag.  

Bijpassende hoed en handschoenen.
Make up in de jaren ‘50
De make up verschilde niet veel van de jaren ervoor, vrouwen gebruikten vooral poeder en rode lippenstift en misschien eyeliner. De wenkbrauwen waren vaak dik en zwaar aangezet.

Marilyn Monroe met rode lippen en
donkere wenkbrauwen
Rock n Roll
Halverwege de jaren ’50 kreeg langzaam de jeugd meer invloed. Ze hadden voor het eerst in de geschiedenis hun eigen geld en werden daarom voor het eerst interessant voor producenten. Er kwam muziek, maar ook kleding die gericht was op de jongeren, de teenagers zoals ze genoemd werden in Amerika.

Meisjes konden broeken dragen, al werd daar door veel mensen nog wel met afschuw naar gekeken. Wijde rokken met petticoats kwamen in de mode toen de Rock ’n Roll steeds meer invloed kreeg.

Een gewaagde outfit
Na de jaren ‘50
De welvaart steeg steeds meer en dat was ook te zien in de mode. Vanaf nu zouden de trends elkaar steeds sneller opvolgen en ook steeds meer divers worden. Individualisme werd belangrijk, mode was niet langer een manier om te laten zien tot welke groep je behoorde, maar werd een middel om je eigen persoonlijkheid te laten zien.

Alle afbeeldingen komen van pinterest. Alleen de laatste foto van het meisje in de rode broek komt van British Photo detective here van Geoff Caulton, die zo vriendelijk is geweest me permissie te gegeven deze te gebruiken.
The last photograph is from British Photo detective here by mr. Geoff Caulton, who kindly gave me permission to use these.

Andere artikelen in deze serie:
1900-1930 hier
de jaren '30 hier
de jaren '40 hier
haarstijlen 1900-1929 hier
hoeden: Hier

Reacties

 1. Een hele mooie interessante serie, Bettina!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Barbara, goed om te horen. Ik vind dit ook heel leuke artikelen om te schrijven.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts