Vladimir Vysotsky (1938-1980)

Het lijkt er een beetje op dat ik me deze week vooral op de 19e eeuw heb geconcentreerd, maar Rusland heeft ook in de 20e eeuw bijzondere kunst voortgebracht. Vandaar dat dit laatste stukje van de Rusland week gaat over Vladimir Vysotsky.

Dit was één van de bekendste zangers in de Sovjet Unie. Hij was een bekend acteur die in verschillende films en op het toneel heeft gespeeld, maar ook  bekend raakte vanwege zijn liedjes die gingen over de vrijheid en waarin hij kritiek had op de Sovjet maatschappij, maar die ook gingen over de liefde en verdriet.

Helaas moest hij de prijs betalen voor zijn vele alcoholgebruik, vooral omdat hij de laatste jaren ook drugs gebruikte. In 1979 kreeg hij al een hartaanval, en in juli 1980 is hij overleden, slechts 42 jaar oud.

Er kwam van officiële zijde een heel kleine aankondiging in de krant, maar de mensen vertelden het aan elkaar door en aan het einde van de dag wisten miljoenen Russen wat er was gebeurd. Velen kwamen hun respect tonen toen Vladimir Vysotksy opgebaard lag in het theater van Moskou waar hij zo vaak had gespeeld.

Toen hij werd begraven waren de Olympische Spelen in Moskou bezig, maar die dag waren de Olympische stadions bijna leeg, want de meeste toeschouwers waren naar de begrafenis of stonden langs de route van de begrafenisstoet.

Tot op de dag van vandaag wordt Vladimir Vysotsky gezien als een van de beste zangers van Rusland.

Als je luistert naar zijn stem, zelfs al begrijp je niets van de tekst, dan raakt zijn karakteristieke stem je. Je voelt de melancholie en de triestheid.

Hier een clip van een lied van hem, met een Engelse vertaling.

Reacties

 1. Hoi Bettina, een leuk stukje muziek. De manier waarop hij zingt en vooral hoe hij zichzelf begeleidt op de gitaar doen enigszins denken aan de liedjes van Joop Visser. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het klinkt wel goed he? Mooie stem heeft hij, vind ik.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts