A lifelong passion, Andrei Maylunas & Sergei Mironenko

Het huwelijk tussen tsaar Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra was een uitzondering in Koninklijke kringen in de 19e eeuw. Ze waren namelijk uit liefde met elkaar getrouwd en een diepe liefde zou hun relatie tot de laatste dag kenmerken.
Uit al hun brieven die ze aan elkaar schreven, voor hun verloving, tijdens hun verloving en nadat ze getrouwd waren, blijkt dat ze oprecht veel van elkaar hielden.

In A lifelong passion zijn de brieven die ze elkaar schreven in de periode 1881-1918 verzameld en geselecteerd. Maar niet alleen de brieven en dagboeken van Nicolaas en Alexandra, ook dagboekfragmenten en brieven van de kinderen, familieleden en mensen van de hofhouding of de regering zijn erin opgenomen, om zo een heel goed beeld te geven van de relaties aan het hof tussen het Keizerlijk paar, hun gezin en hun familie.

A lifelong passion is een van de boeken die je als Romanov liefhebber in je boekenkast wil hebben staan, juist omdat het de leden van de Keizerlijke familie zo dichtbij brengt.

Ook geeft het een heel bijzonder tijdsbeeld, omdat er ook gebeurtenissen worden beschreven die wij nu herkennen als heel belangrijk in de Russische geschiedenis. Op dat moment was de significantie nog niet altijd duidelijk en ook dat geeft veel inzicht.

De Keizerlijke Familie
Jarenlang zijn sommige van deze bronnen verborgen gebleven in de archieven en  pas na de val van het communisme werden deze opengesteld zodat deze schat aan materiaal kon worden onderzocht, met dit prachtige en bijzonder interessante boek tot gevolg. Voor mij is dit een van de mooiste boeken die ik in mijn Romanov verzameling heb.

Volledige titel: A lifelong passion. Nicolas and Alexandra, their own story
Uitgegeven in 1997

Reacties

  1. Reacties
    1. Het is echt een mooi boek, zo een die je meeneemt als je met maar één boek naar een onbewoond eiland moet of zo.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts