Summertime, all the cats are bored, Philippe Georget

Perpignan in Zuid Frankrijk, dicht bij de Spaanse grens. Hier woont en werkt inspecteur Gilles Sebag. Zijn carrière als politieman heeft even op een laag pitje gestaan omdat hij vaderschapsverlof opnam na de geboorte van zijn dochter, en dat werd hem door de hogere regionen niet in dank afgenomen. 

Dit geeft ook meteen aan wat voor soort politieman Sebag is, hij is goed en heeft veel inzicht, maar hij heeft ook een normaal functionerend leven naast zijn baan. 

Hoewel, het lijkt erop dat zijn vrouw Claire na 20 jaar huwelijk een affaire heeft en hier maakt hij zich zorgen over. Wil hij het zeker weten of niet, en kan hij het zijn vrouw kwalijk nemen als het wel zo is?

Ondertussen is er een verschrikkelijke zaak die de volle aandacht van het team vraagt, een jonge Nederlandse toeriste is vermist, waarschijnlijk ontvoerd. De kranten leggen al snel de link met de moord op een Nederlandse een stuk verderop én met een mislukte poging tot ontvoering, ook van een Nederlandse toeriste.

Is er iemand die het gemunt heeft op jonge Nederlandse vrouwen? De losgeldbrieven met verwijzingen naar het Nederlandse koloniale verleden lijken daarop te wijzen, maar al snel blijkt dat er iemand een spel speelt met de politie en dat die Gilles Sebag heeft uitgekozen als contactpersoon. 

Een race tegen de klok begint om alle draden te ontwarren en het spel uit te spelen, want er is een leven mee gemoeid.

Ik zag dit boek staan en viel meteen voor de titel, zoals jullie waarschijnlijk wel begrijpen. Er is een vervolg dat in het Engels is vertaald als; Autumn all the cats come home, en die ligt hier natuurlijk ook al. Het derde boek in de serie, Winter crimes, heeft helaas geen kat in de titel (zou misschien ook te gek worden), maar houdt wel de seizoenen aan. Ik vermoed dat er minstens vier boeken in de serie verschijnen!

Deze boeken zijn uitgegeven door Europa Editions in de World noir series. Een serie met misdaadboeken uit heel Europa en zeker een serie om in de gaten te houden.

Ik ben erg gecharmeerd van Summertime, all the cats are bored. De luie sfeer aan de Middellandse zee in Augustus wordt goed getroffen, waar iedereen op vakantie is en de warmte een lome deken over alles heen legt.

Het politieteam wordt ook goed neergezet, met de onderlinge sfeer, de opschepper uit Parijs die wel even zal laten zien hoe het moet en de samenwerking tussen de vrienden Sebag en Molina. Ik vond op de een of andere manier ook Maigret een beetje terug komen in de manier van werken, maar dat kan ook gewoon komen omdat het beide over de Franse politie gaat.

Tegelijkertijd snap ik ook dat het in de serie Noir wordt uitgegeven, ergens zijn er ook vage vlagen van Philip Marlowe te herkennen en is er een zekere tijdloosheid in het verhaal. In heel veel opzichten is het een modern verhaal met mobiele telefoons en modern gedrag, aan de andere kant heeft het een beetje een ouderwetse sfeer. Dan komt toch die hint naar Maigret weer terug.

Er is een goede balans in het verhaal tussen politiewerk en de thuissituatie van Giles Sebag met zijn vrouw en puberende kinderen. Hij is geen politieman die niet in staat is om een normaal leven te leiden, maar het is ook niet zo dat het huiselijke gebeuren de overhand neemt en vervelend gezeur wordt.

De zaak was interessant genoeg om te blijven lezen en gelukkig waren er geen gruwelijke beschrijvingen of veel geweld, maar er waren voldoende twists om de spanning erin te houden.

Enige minpunt; ik vond dat het Nederlandse gedeelte iets minder goed uit de verf kwam, iets meer aandacht voor details had dit sterker gemaakt. De Nederlandse achternamen klopten niet goed (Braun en Verbrucke) en het ontvoerde meisje denkt bijvoorbeeld heel algemeen terug aan haar woonplaats, zonder dat genoemd werd welke stad dit is. En dat alle drie Nederlandse vrouwen zonder bh lopen en zonder problemen hun kleren uittrekken is misschien ook iets teveel van het goede! (maar misschien is dit een verwijzing naar de femme fatales die we kennen uit andere noir-boeken en films :-) )

Dat terzijde, is er dus heel veel te genieten en ik kijk nu al uit naar deel 2 in deze serie. Ik wil meer lezen over de zaken van inspecteur Gilles Sebag en ik wil weten hoe het verder gaat met hem en Claire. Ik hoop tenminste dat hier in de komende delen meer duidelijkheid in komt. 

Kortom, Summertime, all the cats are bored is een heerlijke thriller en een geweldig boek voor de vakantie, met een paar uur gegarandeerd leesplezier.

Originele Franse title: L’été tous les chats s’ennuient (2009)
Helaas geen Nederlandse vertaling beschikbaar

Reacties

Populaire posts