Het Natuur historisch museum én de Botanische tuin in Lissabon

Mens en chimpansee
Een van de leukste dingen die we hebben gedaan in Lissabon, was het Nationaal museum van natuurlijke historie en wetenschap bezoeken, in combinatie met de Botanische tuin. 

Museum 
Het staat maar heel summier genoemd in reisgidsen, maar het is zo'n leuk en divers museum dat het meer aandacht verdient én het is absoluut de moeite waard om er naar toe te gaan als je in Lissabon bent.

In het gebouw waar nu het museum is, huisden als sinds de 17e eeuw verschillende studies en onderzoeksinstituten. Het huidige museum is er sinds de 19e eeuw. In het museum zijn er meer dan 3 miljoen objecten in de collecties, waaronder wetenschappelijke instrumenten, boeken en tekeningen, specimen, opgezette dieren, botten (waaronder ook van dinosauriërs) een oude collegezaal en nog veel meer.

Het leuke van het museum is dat het ongelofelijk divers is. Het toont allerlei verschillende dingen en tentoonstellingen. Sommige behoren tot de vaste collectie, andere zijn tijdelijk.
Schedel dinosaurier. 

Het museum is duidelijk 18e en 19e eeuws, zoals de collectie opgezette en geprepareerde dieren laat zien.

Skelet schildpad, met een schaniertje aan de onderkant
om binnenin te kunnen kijken. 

Vogel van meer dan drie meter hoog uit Nieuw Zeeland,
al enkele honderden jaren uitgestorven. 

Het museum heeft echter ook een duidelijke moderne educatieve functie, zo was er een schitterende tentoonstelling over de grote zoogdieren in Europa, waar ze voorkomen en waardoor hun leefgebied bedreigd wordt.
Geweldig was de 19e eeuwse collegezaal, in de vorm van een soort amphitheater. Dis is waarschijnlijk de enige originele die nog over is in heel Europa. Naast de collegezaal is er een laboratorium voor practica, met de oude wasbakjes en werktafels. Hier hebben we even ons hart opgehaald, want we hebben beiden even gedaan of we daar stonden te doceren :-).

Botanische tuin
Meteen naast het museum is een prachtige botanische tuin met tropische bomen en planten. De tuin is in de 19e eeuw gecreëerd om een goed overzicht te geven van de exotische gewassen. De tuin is 4 hectare groot en bestaat uit twee gedeeltes. Het gedeelte met de kassen was helaas niet toegankelijk, omdat er gerenoveerd werd.

Het andere (grotere) gedeelte is het Arboretum met werkelijk schitterende en bijzondere bomen en planten. We hebben regelmatig even halt gehouden en op een bankje gezeten, om te genieten van al het moois dat we zagen. Het fijne is dat de Botanische tuin meestal niet heel druk is, en je het idee geeft dat je een kleine oase in de stad zit. De moeite zeer waard!


Praktische informatie
Adres: Rua da Escola Politécnica nr 556, Lissabon.
De Botanische tuin grenst meteen aan het museum.

Vaak krijg je het advies om metrohalte Avenida te nemen, maar dan heb je nog een flinke klim voor de boeg. Er is wel een trammetje, maar dat kan super druk zijn. Handiger is het om de metro te pakken, en bij halte Rato uit te stappen. Dan zit je bovenaan de Rua da Escola Politécnica en is het een kleine vijf minuten lopen.

Combinatieticket Museum en Botanische tuin 6 euro (zomer 2019)

Reacties

Populaire posts