Twee Franse boekverfilmingen

In de afgelopen weken heb ik twee mooie Franse films gezien, die gemaakt waren naar Franse romans.

De eerste is één van mijn lievelingsboeken, Het ware verhaal van haar en mij door Delphine de Vigan, dit boek heb ik HIER besproken.
D'après une histoire vraie is verfilmd in 2018 door Roman Polanksi, met in de hoofdrollen Eva Green als Elle en Emmanuelle Seigner als Delphine.

Even kort het verhaal: Delphine is een schrijfster die worstelt met een writers-bloc na haar laatste succesvolle boek. Ze raakt bevriend met Elle, die ook schrijfster is en haar te hulp schiet, maar al snel blijkt dat Elle duistere bijbedoelingen heeft.

Ik vond het een vrij goede verfilming, hoewel er misschien iets meer aandacht besteed had kunnen worden aan de verschillende opvattingen die Elle en Delphine hebben over schrijven, de waarheid en wat je als schrijver doet met autobiografische elementen. Nu viel dat een beetje weg en dat was jammer, want eigenlijk zit daar de diepere laag van het verhaal.

Ook het deel uit het boek waaruit duidelijk wordt waar Elle al haar verhalen vandaan heeft gehaald, komt niet zo goed uit de verf.
Ik zou je dus wel aanraden om het boek erbij te lezen, dan kun je de film beter duiden.
Delphine (Emmanuelle Seigner) en Elle (Eva Green)

Maar verder, goed gedaan, met twee uitstekende hoofdrolspeelsters. Vooral Eva Green als Elle is indrukwekkend en subtiel sinister, zoals de manier waarop Elle steeds meer op haar Delphine gaat lijken en steeds meer overneemt.

Bijzonder voor mij was dat de film alleen in een Franse versie te krijgen is. Bij de specificaties stond dat er ook een Engels gesproken versie was, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Nu doe ik al een tijdje een cursus Frans en ik besloot de gok te wagen met de Franse ondertiteling, en dit lukte eigenlijk heel goed. Het scheelt wel dat ik het verhaal kende, maar ik vond het toch al leuk om te merken dat ik blijkbaar vorderingen maak :-)

De tweede film was Un amour impossible, naar het boek Een onmogelijke liefde van Christine Angot dat ik HIER besprak. Dit is een film uit 2019, geregisseerd door Catherine Corsini, met in de hoofdrollen Virginie Efira en Niels Schneider.

Geen fijn boek en geen fijn onderwerp, maar wel een goed boek om gelezen te hebben. Het is het verhaal van het arme meisje Rachel die in de jaren '50 een verhouding krijgt met de rijke Philippe, die aan alle kanten laat merken dat hij boven haar staat. Ook als Rachel zwanger wordt, is hij niet van plan om het haar te trouwen. Pas na lange tijd weet Rachel Philippe zover te krijgen dat hij zijn dochter Chantal erkent. Het contact is moeizaam en alleen op de voorwaarden van Philippe.

Philippe wil dan zo langzamerhand wel contact met zijn dochter en pas later blijkt dat Philippe zijn dochter tijdens deze bezoeken heeft misbruikt.

In dit geval is de film bijna beter dan het boek, omdat het veel beter duidelijk maakt waarom Rachel zo afhankelijk blijft van Philippe, dankbaar voor elke kruimel aandacht. Virginie Efira is een uitstekende actrice, die met een blik een wereld van teleurstelling over weet te brengen.
Ook wordt mooi zichtbaar hoe gecompliceerd de verhouding tussen Chantal en haar vader is en welke gevolgen dit heeft voor haar leven.
Rachel (Virginie Efira) en Philippe (Niels Schneider)
tijdens de eerste keer sinds haar geboorte dat Philippe zijn dochter ziet. 

Indrukwekkende en mooie film.

Reacties

 1. Hoi Bettina, Emmanuelle Seigner speelt vaker in de films van Roman Polanski. Ik heb haar gezien in "Bitter Moon", een niet zo'n interessante film en ook in "Venus in Furs" dat ik erg onderhoudend vind. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo gek dat zij vaker in zijn films speelt, als je weet dat ze al sinds 1989 getrouwd zijn :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts