Nieuwe kijk

Soms heb je een periode waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Op je werk is er gedoe en eigenlijk heb je er gewoon de balen van. Als het heel erg is en het dieptepunt is bereikt, dan kan het zijn dat je je afvraagt of je je werk nog wel wil doen, of is het gras ergens anders groener? 

Zo'n moment had ik een paar weken geleden.

Wat kun je doen om dit te veranderen? Je kunt van werkplek veranderen, maar bepaalde problemen zijn daar hetzelfde en de goede dingen van je huidige werk verlies je dan ook. 

Is het mogelijk om totaal ander werk te doen? Als je afhankelijk bent van één inkomen (de poezen zijn lief, maar dragen niks bij aan de hypotheek) is dit niet zo gemakkelijk, je geeft niet zomaar je baan en zekerheid op voor een experiment. 

Is naast je werk doen dan? Ik heb hier over nagedacht en verschillende opties kwamen voorbij. Social media, of ZZP-er worden, alles is mogelijk. Maar toen ik de opties goed bekeek, besefte ik dat hier een heleboel aan vast zat. En dat het een heleboel tijd, geld en energie zou kosten om hier daadwerkelijk iets goeds van te maken, waarbij bovendien allerlei vaardigheden nodig zijn die ik niet bezit. Deze vaardigheden zijn natuurlijk wel te leren, maar ik kwam tot de conclusie dat ik daar helemaal geen zin in had. 

En deze onwil kwam omdat ik niet iets anders wilde omdat dit andere mijn grote droom was, ik wilde een plan B omdat plan A momenteel een beetje tegenviel. 

En als je iets kiest vanuit een negatieve keuze, dus tégen iets in plaats vanuit een positieve keuze vóór iets dat je werkelijk heel erg graag wil, dan is alle geld, tijd en energie die je erin steekt wat mij betreft eigenlijk teveel. 

Kortom, ik heb eens gekeken naar wat ik al doe in mijn werk dat ik wel erg leuk vind, en dat is veel. Ik heb werk waar ik goed in ben, waar ik erg veel van houd en waarin ik gewaardeerd word door een groot deel van mijn leerlingen. Bovendien heb ik over het algemeen fijne collega's. Dat is allemaal heel veel waard en dat bepaalde dingen niet lukken of kunnen is iets dat ik moet accepteren. Je kunt nu eenmaal niet alles krijgen zoals je het graag zou zien. Of zoals een psycholoog ooit tegen me zei; 'Dit is de situatie en daar moet je het mee doen'. 

Daarnaast doe ik heel veel leuke dingen buiten school, en ik heb besloten me hier meer op te concentreren. Ik moet er vooral voor zorgen dat er een betere balans is tussen werk en privé, tussen school en thuis. En hoe druk school ook kan zijn, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om op te laden en nieuwe energie te krijgen door dingen te doen waar ik blij van word. 

Het is goed om soms even weer die afstand te nemen en te zien wat nodig is, want je hoeft niet altijd je hele leven volledig om te gooien om blij in het leven te staan en verder te kunnen. Vaak is een ander perspectief, een nieuwe kijk voldoende. 

Reacties

 1. Mooi om je overwegingen te lezen! Van baan wisselen is inderdaad een grote stap, die je niet zomaar maakt. Soms is het echt nodig. Andere keren voldoet het om even om je heen te kijken en dan te concluderen dat je dankbaar mag zijn voor de plek die je nu hebt. Ik hoop van harte dat het je lukt om genoeg ruimte voor jezelf te vinden, want als leraar is er altijd wel iets dat nog moet. Gelukkig zijn er mensen zoals jij die vol passie dit vak uitoefenen. Reken maar dat veel leerlingen je nooit zullen vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je lieve woorden, die doen me echt goed!
   Als je echt in een heel nare omgeving werkt, dan is weggaan de enige oplossing. Gelukkig is dat niet het geval en moest ik alleen even weer de prioriteiten op orde krijgen en zien wat er nu werkelijk aan de hand was. Ik kan nu weer verder, ik moet alleen die balans beter in de gaten houden.

   Nogmaals dank!!!
   Groetjes, Bettina

   Verwijderen
 2. Hoi Bettina, zorg goed voor jezelf, sommige dingen zijn gewoon kut. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad en dan is er ook niks mis mee om dat even zo te vinden. Daarna is het goed om te proberen te zien waar dat nu in zit en wat je eraan kunt doen. En dat lukt gelukkig heel goed. Maar dank je wel voor je bemoediging.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Mooie en wijze woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. knap hoe je jezelf weer uit het moeras hebt weten te trekken
  nu goed je eigen wijze raad opvolgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dank je wel. Het duurt soms even hoor, maar gelukkig is het tot nu toe altijd nog gelukt. En nu inderdaad ervoor zorgen dat het volgende moeras minder diep is. Of vermeden kan worden :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts